Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞavşatlı, Yusuf
dc.contributor.authorÇatal, Muhammed İkbal
dc.contributor.authorSeyis, Fatih
dc.contributor.authorAkbulut, Mustafa
dc.contributor.authorAy, Selda
dc.date.accessioned2020-12-19T20:25:20Z
dc.date.available2020-12-19T20:25:20Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1304-2653
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpFME1EZ3lNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/4981
dc.description.abstractBu araştırma, kudretnarı bitkisinde yetiştirme tekniği olarak uygulanan budama (kontrol, 0 dal, 2 dal ve 4 dal bırakma) ve tepe alma (kontrol ve tepe alma) uygulamalarının, bitkinin gövdesi üzerinde tutan meyvelerin özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla Rize/Pazar koşullarında 2014-2015 yıllarında yürütülmüştür. Bu kapsamda, gövde üzerindeki meyvelerin dağılımı, ortalama meyve sayısı, ortalama meyve uzunluğu, ortalama meyve verimi belirlenmiş ve gövdedeki meyve veriminin bitkide toplam meyve verimine oranı hesaplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre, tepe alma ve budama uygulamaları ile bu uygulamalar arasındaki interaksiyonun, gövde üzerindeki meyve özellikleri üzerine etkilerinin genel olarak yıllara göre değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. İncelenen özellikler içinde, 2014 yılında, tepe almanın sadece ortalama meyve uzunluğu üzerine etkisi önemli (P<0.05) bulunurken; budama ile bırakılan dal sayısının meyve sayısı üzerine etkisi (P<0.01) ve meyve verimi üzerine etkisi önemli (P<0.05) çıkmıştır. Buna karşılık, 2015 yılı verileri incelendiğinde, tepe alma x budama interaksiyonunun ortalama meyve uzunluğu (P<0.05) ve meyve verimine etkisinin önemli (P<0.01) olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThis research was carried out to determine the effects of pruning (control, 0 branch, 2 branches and 4 branches) and topping practices (control and topping) which were applied as growing techniques in bitter melon plant on the traits of the fruits setting on the stem in Rize/Pazar conditions in 2014-2015. In this context, the distribution of fruits on the stem, numbers of fruits, fruit length, fruit yield were determined and, the ratio of the fruit yield on the stem to the total fruit yield per plant was calculated. According to the results, the topping and pruning practices and the interactions between them generally changed depending on the years on the fruit traits setting on the stem. In 2014, the effect of topping on the fruit length on the stem was significant (P<0.05); the effect of the number of branches leaved by pruning on the number of fruits was significant (P<0.01) and the effect on fruit yield was significant (P<0.05). On the other hand, when the 2015 year data were analyzed, it was determined that topping x pruning interaction affected significantly fruit length (P<0.01) and fruit yield (P<0.05).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraat, Toprak Bilimien_US
dc.titleKudret Narında (Momordica charantia L.) Budama ve Tepe Almanın Gövde Üzerinde Tutan Meyvelerde Verim ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeEffects of Pruning and Topping on Yield and Fruit Characteristics of Fruit Setting on Stem in Bitter Melon (Momordica charantia L.)en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume17en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage8en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalAlatarımen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster