Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAydın, Ali
dc.contributor.authorBaşbağ, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-19T20:25:22Z
dc.date.available2020-12-19T20:25:22Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpVd016STRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/4985
dc.description.abstractBu araştırma; Diyarbakır-Şanlıurfa illeri arasındaki Karacadağ'ın sekiz farklı yükseltisinde yer alan meraların kalite derecesi ve ot kalitesini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonucunda meraların ortalama kalite derecesi 1. yıl 2.19, 2. yıl 4.53 ve iki yılın ortalaması ise 3.36 olarak bulunmuştur. Çalışmanın ilk yılı 1013 m, 1618 m ve 1887 m yüksekliğindeki meralar "çok zayıf", diğer meraların durumu ise "zayıf"; ikinci yıl ise 1013 m, 1099 m, 1169 m ve 1282 m yüksekliğindeki meraların durumu "orta", 1462 m yüksekliğindeki meranın durumu "iyi", 1510 m, 1618 m ve 1887 m meraların durumu ise "zayıf" olduğu tespit edilmiştir. Çalışılan tüm mera kesimlerinin ortalama kuru ottaki ham protein oranları (HPO) %19.19, asit deterjan lif (ADF) oranı %29.78, nötr deterjan lif (NDF) oranı %47.76, sindirilebilir kuru madde (SKM) oranı %65.70, kuru maddenin tüketimi (KMT) oranı %2.67, nispi yem değeri (NYD) değeri 137.7, fosfor (P) oranı %0.34, potasyum (K) oranı %2.42, kalsiyum (Ca) oranı %1.09 ve magnezyum (Mg) oranı %0.31 olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the quality degree of rangeland and hay quality of ranges found at at eight different altitudes of Karacadag which is located between Diyarbakir-Sanliurfa. The mean quality degrees of the rangelands for first and second years were found to be 2.19 and 4.53 respectively and mean of these years’ quality degree was 3.36. In the first year of the study, quality of rangelands located at 1013, 1099 and 1887 m altitudes was determined to be “very poor” and others were determined to be “poor”, in the second year, rangelands with altitudes 1013, 1099, 1169 and 1282m were in “moderate” condition, on the other hand the rangelands with altitudes 1510, 1610 and 1887 were in “poor” condition. According to results of the study, for all ranges, following mean ratios were obtained; crude protein ( CP)19.19%, acid detergent fiber (ADF): 29.78%, neutral detergent fiber (NDF): 47.76%, digestible dry matter (DDM): 65.70%, dry matter intake (DMI): 2.67%, relative feed value (RFV): 137.7, phosphorus (P) : 0.34% potassium (K): 2.42%, calcium ratio (Ca): 1.09% and magnesium (Mg) : 0.31%.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleKaracadağ’ın farklı yükseltilerindeki meraların durumu ve ot kalitesinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of forageyield and conditions of rangelands at different altitudes of Karacadağen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume32en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage74en_US
dc.identifier.endpage84en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster