Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşçınar, Nadir
dc.contributor.authorSonay, Fatma Delihasan
dc.contributor.authorAlsan, Şahin
dc.contributor.authorAltınok, İlhan
dc.date.accessioned2020-12-19T20:28:51Z
dc.date.available2020-12-19T20:28:51Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationBascinar, N., Sonay, F.D., Alsan, S., Altinok, I. (2016). İstavrit Balığı (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868)'nın Doğu Karadeniz'de kafeslerde büyüme performansının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 22(2), 179-186. https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBeU16TTBOQT09en_US
dc.identifier.issn1300-7580
dc.identifier.issn2148-9297
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBeU16TTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/5069
dc.description.abstractBu çalışma istavrit balığının (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868) Doğu Karadeniz'de kafeslerde kültür potansiyeli üzerine yapılan ilk çalışmadır. Balıklar, ağ tuzaklarla doğadan yakalanmış ve doğrudan kafeslere transfer edilmiştir. Büyütme çalışması Ekim 2010 ile Ekim 2011 arasında yürütülmüştür. Ebatları 5x5x3 m olan kare kafes, birbirinden tamamen bağımsız eşit hacimli üç eşit küçük kafese (5x1,6x1.5 m) bölünmüş ve her bir küçük kafese yaklaşık 1000'er adet balık stoklanmıştır. Balıklar ticari deniz levreği yemi ile doyuncaya kadar elle günde iki kez yemlenmiştir. Çalışmanın başında 12.20±0.97 cm ve 24.09±3.25 g olan ortalama boy ve ağırlık değerleri çalışma sonunda 19.61±1.47 cm ve 76.80±16.24 g'a (n= 100) ulaşmıştır. Ortalama yem değerlendirme ve yaşama oranları sırasıyla 2.33±0.21 (2.122.54) ve % 95.58-98.59 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre, deniz kafeslerinde istavrit balığının su sıcaklığının 12 °C'nin altına düştüğü kış ayları haricinde büyüyebildiği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study is the first potential culture of the Mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868) in cages in the Southeastern Black Sea. The wild fish was captured by net and transferred into sea cages. Growth study was performed between October 2010 and October 2011. Sea cage which 5x5x3 m dimensioned, was divided there equal volume (5x1, 6x1.5 m) independent from the other, and the fish of approx. 1000 specimen was stocked in per volume. Commercial seabass feed was used, and ad libitum feeding regime was set as twice a day. At the beginning, the experimental fish were 12.20±0.97 cm in length and 24.09±3.25 g in weight, and at the end of study, they reached to 19.61±1.47 (n= 100) cm in length and 76.80±16.24 g in weight. Average feed conversion ratio and the survival rate were calculated as 2.33±0.21 (2.12 to 2.54), and 95.58-98.59%, respectively. According to the results of this study, there is a potential for culturing horse mackerel in sea cages and fish grow trough out the year except winter when water temperature decreased to the 12 ºC.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.titleİstavrit Balığı (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868)'nın Doğu Karadeniz'de kafeslerde büyüme performansının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeGrowth performance of horse mackerel (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868) Reared in Sea Cages at the Southeastern Black Seaen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorSonay, Fatma Delihasan
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage179en_US
dc.identifier.endpage186en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalTarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster