Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSaral, Özlem
dc.contributor.authorÖzcan, Mehmet
dc.contributor.authorHarşıt, Burhan
dc.contributor.authorCeylan, Şule
dc.date.accessioned2020-12-19T20:29:00Z
dc.date.available2020-12-19T20:29:00Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2146-1880
dc.identifier.issn2146-698X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpNeU56RTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/5117
dc.description.abstractBu çalışmada Giresun ilinde yetişen yaban mersininin (Vaccinium myrtillus L.) meyve ve yaprağı, hem yaş hem de kurutulmuş halinin dört farklı çözücüdeki ekstraktları (etanol, aseton, su ve dietil eter) ayrı ayrı incelenmiştir. Bitkisel ürünlerin antioksidan kapasitelerini değerlendirmek için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemler, FRAP (Fe3+ İndirgeme Antioksidan Gücü), DPPH? giderme ve toplam polifenol tayinini içermektedir. FRAP tayini yönünden, ekstraktların indirgeme güçlerinin aseton > etanol > su > dietil eter şeklinde sıralandığı görülmüştür. Serbest radikal giderme aktivitesi antioksidan sonuçlarına göre, kurutulmuş halde alınan örneklerin ekstraktları, yaş haline göre daha iyi düzeyde DPPH radikali giderme aktivitesi sergilemiştir ve en yüksek aktiviteyi çözücüsü etanol olan kuru yaprak ekstraktının gösterdiği bulunmuştur. Toplam fenolik madde miktarı tayinine göre ise, ekstraktlarda var olan fenolik madde içeriklerinin gallik asit eşdeğeri cinsinden 0.121±0.00-19.484±1.85 mg/g aralığında değiştiği ve en yüksek aktiviteyi yaban mersininin çözücüsü su olan kuru yaprak ekstraktının gösterdiği belirlenmiştir. Aynı zamanda bitki ekstrelerindeki antimikrobiyal aktivite, Agar disk difüzyon yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Yaban mersini bitkisi ile hazırlanan ekstraktlar arasında, çözücüsü etanol ve aseton olan ekstrakların test mikroorganizmalarının çoğuna karşı iyi derecede aktivite gösterdiği bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractIn this study, both fresh and dried fruit, leaves extracts of bilberies (V. myrtillus L.) growed in Giresun have been investigated in four different solvents (ethanol, acetone, water and diethyl ether). Several methods have been utilized to evaluate the antioxidant capacity of plant materials. These methods include FRAP (ferric ion reducing antioxidant power), DPPH? (free radical) and analysis of total polyphenol. The reducing powers of extract have been acetone > ethanol > water > diethyl ether respectively. According to free radical scavenging activity results, the extracts obtained dried samples have had better DPPH radical scavenging results than fresh ones and the dried leaves extracts in ethanol have showed the highest activity. According to analysis of total phenol, the phenolic contents in extracts have been determined as gallic acid equivalent ranging from 0.121±0.00 to 19.484±1.85 mg/g and the dried bilberry leaves extracts in water have showed the highest activity. In addition, antimicrobial activities of plant extracts have been determined by the agar disk diffusion method. The extracts with ethanol and acetone among all bilberry extract have been showed a good degree of activity against most of tested microorganisms.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectOrman Mühendisliğien_US
dc.titleYaban mersininin (Vaccinium myrtillus L.) farklı çözücü ekstraktlarındaki antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant and antimicrobial activities of bilberry (Vaccinium myrtillus L.) extrackts in different solventsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume18en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage21en_US
dc.identifier.endpage27en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalArtvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster