Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarataş, Arzu
dc.contributor.authorBüyükdinç, Damla Turan
dc.date.accessioned2020-12-19T20:29:19Z
dc.date.available2020-12-19T20:29:19Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2147-6403
dc.identifier.issn2618-5881
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpVMk16QTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/5188
dc.description.abstractBu çalışmada, organik sebze yetiştiriciliğinde yetiştiricilik ortamı olarak organik çay atıklarının değerlendirilme imkanı araştırılmıştır. Organik çay atıkları (Ç), perlit (P), toprak (T) ve yanmış ahır gübresinin (G) kullanıldığı hacim esasına (v/v) göre değişik oranlarda hazırlanan 5 farklı ortamın (Ç (2:1,v/v); ÇG (2:1, v/v); ÇT (2:1, v/v); ÇGT (2:1:1, v/v); ÇGTP (2:1:1:1,v/v)) ıspanak (Spinacia oleracea L.) ve marul (Lactuca sativa L.) yetiştiriciliğinde bitki gelişimi üzerine etkisi incelenmiştir. Kontrol ortamı olarak GT (1:1, v/v) karışımı değerlendirilmiştir. Matador ıspanak çeşidi ve Arapsaçı 055 çeşidi bitki materyali olarak kullanılmıştır. Bu amaçla ıspanak ve marulda bitki ağırlığı, bitki boyu, bitki eni, gövde çapı, yapraklarda kuru madde miktarı, L, a, b, parametreleri değerlendirilmiştir. Ayrıca ıspanakta yaprak alanı, yaprak eni, yaprak boyu, yaprak sapı uzunluğu ve klorofil miktarı incelenmiştir. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre ıspanak ve marulda bitki ağırlığı üzerine ortamların kontrole göre önemli bir etkisi olmamıştır. Ortamların her iki türde kuru madde miktarı, klorofil miktarı ve L değeri üzerine etkisi istatistiki olarak önemsiz olmuştur. Ispanakta ÇG ortamı bitki boyunu artırırken, bitki eni ve gövde çapı üzerine önemli bir etkisi olmamıştır. Marulda ise ÇG ve ÇGT ortamları bitki boyunu artırırken, ÇT ve ÇGT ortamları bitki enini azaltmıştır. ÇT ortamı gövde çapını da önemli derecede düşürmüştür.en_US
dc.description.abstractIn this study, the possibility of evaluating organic tea wastes as a growing media in organic vegetable cultivation was researched. The effects of 5 different medias (Ç (2:1), ÇG (2:1), ÇT (2:1), ÇGT (2:1:1), ÇGTP (2:1:1:1)) prepared according to volume ratio (v / v) of organic tea wastes (Ç), perlite (P), soil (T) and burnt barn stubble(G) on the growth of spinach and lettuce were investigated. GT (1:1) media was used as the control medium. Matador spinach variety and Arapsaçı 055 variety were used as plant material. For this purpose, we evaluated plant weight, plant height, plant width, stem diameter, amount of dry matter in leaves, L, a, b parameters in spinach and lettuce In addition, leaf area, leaf width, leaf length, leaf stalk length and chlorophyll content were examined in spinach. According to the results of the statistical analysis, it was found that other medias did not have a significant effect on plant weight of spinach and lettuce compared to control media. The effects of medias on the amount of dry matter, chlorophyll content and L value in both species was statistically insignificant. While the ÇG in spinach increased plant height, there was no significant effect on plant width and stem diameter. While ÇG and ÇGT increased, ÇT and ÇGT decreased plant width in lettuce. The ÇT also reduced the stem diameter significantly.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleOrganik çay atığının ıspanak ve marul yetiştiriciliğinde bitki gelişimi üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effects of organic tea waste treatments on plant growth of spinach and lettuce cultivationen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issueÖzel Sayıen_US
dc.identifier.startpage201en_US
dc.identifier.endpage210en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalAkademik Ziraat Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster