• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çay üretim aşamalarından izole edilen mayaların tanımlanması

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (2.657Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2017

Yazar

Sevim, Elif
Sevim, Ali
Genç, Hacer Taşkıran
Karaoğlu, Şengül Alpay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Sevim, E., Sevim, A., Taşkıran Genç, H. & Karaoğlu, Ş.A. (2017). Çay üretim aşamalarından izole edilen mayaların tanımlanması. MANTAR DERGİSİ, 8(1), 35-47.

Özet

Çay Dünya'da sudan sonra tüketilen en önemli içecektir. Bu çalışmada, çay yapraklarının tarladan fabrikaya gelişi ile başlayan çay işleme aşamalarından ve poşetlenen siyah çaydan izole edilen mayaların tanımlanması ve bir dizi biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 69 maya izolatı elde edilmiştir. İzolatların klasik yöntemler ve Vitek YBC tanımlama kart sistemi kullanılarak tür tanımlamaları yapılmıştır. Çalışmada izolatların %52.17'si Vitek YBC tanımlama sistemi ve klasik metotlar ile birlikte %94-99 doğrulukta tür seviyesinde tanımlanırken, diğer izolatlar tanımlanamamıştır. Çalışmada beş farklı cins (Candida, Geotrichum, Cryptococcus, Saccharomyces ve Trichosporon)ve 11 farklı türtespit edilmiştir. En sıklıkta rastlanan türler sırasıyla Candida famata (Debaryomyces hansenii (Zopf) Lodder Kreger-van Rij, in Kreger-van Rij 1984) (%13), Cryptococcus Iaurentii (Cryptococcus Iaurentii (Kuff.) C.E. Skinner, Am. Mid/. Nat.43: 249, 1950) (%11 .5) ve Candida krusei (lssatchenkia orientalis Kudryavtsev, Bot. Mater. Otd. Sporov. Rast. Bot. Inst. Komarova Akad. Nauk S.S.S.R. 13: 143, 1960)(%7) olarak tespit edilmiştir.İzolatların %5'inde slime aktivitesi pozitif, %51'inin ise hif ya da pseudohif oluşturmayıp maya formunda olduğu belirlenmiştir. İzolatların %39'unda 0.001'lik siklohekzimit direnci belirlenmiştir. İzolatarın 43'ünün %50 ve 60'lık glikoz ortamında iyi üreyebildiği tespit edilmiştir. Üreme sıcaklıklarına bakıldığında izolatların 45 °C'de üreyemedikleri ancak 42 °C'de 35'inin üreyebildiği belirlenmiştir. Fermentasyon testleri sonucunda izolatların 52'sinin test edilen farklı karbonhidrattan en az birini, RÇM 17C'nin ise farklı karbon kaynağını fermente edebildiği belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda çay işleme aşamalarında ve paket çayda mayaların varlığı tespit edilmiş ve bu mayaların tanımlanması gerçekleştirilmiştir.
 
Tea is the most popular beverage in the world after water. In this study, it was aimed to identify yeasts isolated from tea processing stages began with the arrival of the tea leaves from fields to the factory and the bagged black tea and to determine some biochemical properties of these yeasts. In this study, a total of 69 yeast isolates were identified. The isolates were identified using conventional techniques and Vitek YBC Identification Cart System. Although 52.17 % of the isolates were identified at species level between 94-99% accuracy with using conventional techniques and Vitek YBC Identification System, other isolates were not identified. In this study, five different genus (Candida, Geotrichum, Cryptococcus, Saccharomyces and Trichosporan) and 11 different species have been identified. The most frequently encountered species were determined as Candida famata (Debaryomyces hansen (Zopf) Lodder & Kreger-van R j, n Kreger-van R j 1984) (%13), Cryptococcus laurent (Cryptococcus laurent (Kuff.) C.E. Sk nner, Am. M dl. Nat.43: 249, 1950) (%11.5) and Cand da kruse (Issatchenk a or ental s Kudryavtsev, Bot. Mater. Otd. Sporov. Rast. Bot. Inst. Komarova Akad. Nauk S.S.S.R. 13: 143, 1960) (%7).Five percent of the isolates were found to be positive for slime activity and 51% of the isolates were found to be yeasts which don't form hypha or pseudohypha. Also, 39% of the isolates have resistant against cycloheximide (0.001%). It was determined that 43% of the isolates were able to grow in the presence of 50-60% glucose. Considering the growth temperatures, all isolates could not grow at 45°C but 35% of the isolates could grow at 42°C. Based on the results of fermentation tests, it was determined that 52% of the isolates could ferment at least one of the tested nine different carbohydrates and RÇM 17C could ferment 7 different carbon sources. In the result of this study, the presence of yeasts at tea processing stages and black tea were determined and these yeasts were indentified
 

Kaynak

MANTAR DERGİSİ

Cilt

8

Sayı

1

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpZNE56SXpNdz09
https://hdl.handle.net/11436/5334

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [594]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.