Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkbulut, Burcu Ayşenur
dc.contributor.authorDoğancılı, Olca Sezen
dc.date.accessioned2020-12-19T20:30:21Z
dc.date.available2020-12-19T20:30:21Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2602-3407
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpBeU5qWTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/5392
dc.description.abstractDOKAP (Doğu Karadeniz Projesi) kapsamında yer alan illerin sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin doğru bir pazarlama stratejisi oluşturularak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu stratejinin oluşturulması için bölgenin mevcut durumunun analiz edilmesi önem arz etmektedir. Araştırma, DOKAP bölgesine düzenlenen turların ziyaret noktalarını inceleyerek, bölgenin öne çıkan özelliklerinin yanı sıra aktif olarak turizm faaliyetlerinde yer alan bölgeleri ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırmanın amacı, Ankara’da bulunan seyahat acentalarının DOKAP illerine düzenlediği turların belirlenmesi ve bu seyahat acentalarının web sitelerinde yer alan tur programlarının içeriksel olarak analiz edilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda araştırma evreni, tur düzenleme yetkisi olan ve 2017 yılı TÜRSAB’a üye 9672 seyahat acentasının DOKAP bölgesine hazırlamış oldukları turlar olarak belirlenmiştir. Örneklem olarak da Ankara ili seçilerek 608 seyahat acentasının DOKAP bölgesine hazırlamış oldukları turlar belirlenerek değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma yöntemi olarak içerik analizi yöntemi seçilmiş olup; söz konusu tur programlarının tur çeşitleri, tercih ettiği güzergâhlar, konaklamayı tercih ettikleri iller, tur kapsamında yer alan bölgeye özgü gastronomik unsurlar, kültürel ziyaret noktaları ve rekreasyonel faaliyetleri incelenecektir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; “Doğu Karadeniz Turu ve Batum”, “Karadeniz Yaylaları” turlarının yanı sıra, “Amasya-Tokat-Niksar” turu, “Trabzon- Gümüşhane-Bayburt” turlarının da düzenlendiği görülmektedir. S öz konusu paket turlarda k onaklamanın en çok tercih edildiği il Rize olarak tespit edilmiş olup bunu Trabzon ve Artvin illeri takip etmektedir. DOKAP illerine düzenlenen turlarda yeme içme yerlerine ve gastronomik ürünler için z iyaret bölgelerine bakıldığında; Hamsiköy Sütlacı, Çay Fabrikası, Fındık Üretimi, Trabzon- Akçaabat Köfte ve Ayder - Fırtına Vadisi ve Trabzon-Uzungöl’de öğle yemeği dikkat çekmektedir. Kültürel ziyaret noktaları açısından Rize ve Trabzon dikkat çekerken, rekreasyonel faaliyetlerin en fazla Rize ilinde gerçekleştirildiği görülmektedir. Araştırmanın, DOKAP bölgesinde yer alan illerin sahip olduğu kaynakların doğru değerlendirilmesi ve dolayısıyla bölgenin turizm geleceğinin iyileştirilmesi yönünde atılacak adımlara katkı sunacağı düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe historical, cultural, and natural beauties of DOKAP provinces should be presented with a suitable marketing strategy. Presenting the region's current condition is important while identifying this strategy. The aim of there search is to reveal the prominent features of the region along with current tourist attractions by examining the tourist attractions visited in DOKAP region tours. The purpose of there search is to identify DOKAP region tours organized by the travel agencies in Ankara and to analyze the content of tour programmes in these agencies' websites. The scope of there search includes 608 travel agencies that are affiliated with TURSAB and located in Ankara. There search sample consists of 24 travel agencies that periodically organize DOKAP tours and share the information regarding tours in their websites. Content analysis is used in the research: The different types of aforementioned tours, the prefer redroutes, the province spreferred for staying overnight, and the gastronomical elements, cultural attractions and recreational activities specific to the region visited in the tour are examined. After evaluating the research results, it is seen that "Eastern Black Seaand Batumi" and "Highlands of Black Sea" tours along with "Amasya- Tokat-Niksar" and "Trabzon-Gumushane-Bayburt" tours are organized. Rize province is the most preferred place for staying overnight in the aforementioned package tours followed by Trabzon and Artvin provinces. When the restaurants and gastronomic attractions in DOKAP tours are examined, Hamsikoy Rice Pudding, Tea Factory, Nut Production, Trabzon-Akcaabat Meatballs,. lunches in Ayder-Firtina Vadisi and Trabzon-Uzungol stand out. Rize and Trabzon stand out in terms of cultural attractions while recreational activities take place mostly in Rize province. It is believed that there search will serve as a source for attempts to correctly utilize the sources of the provinces in DOKAP region, and there by, improve the future tourism activities in the regionen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectOtelcilik, Konaklama, Spor ve Turizmen_US
dc.titleAnkara’da Bulunan Seyahat Acentalarının Dokap (Doğu Karadeniz Projesi) İllerine Düzenlediği Turlar ve Web Sitelerinde Yer Alan Tur Programlarının İçerik Analizien_US
dc.title.alternativeTours Of Dokap Provinces By Ankara Travel Agencies And A Content Analysis Tour Information Provided Onlineen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue18en_US
dc.identifier.startpage349en_US
dc.identifier.endpage375en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalKaradeniz Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster