• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Evaluation of antibacterial activity of Green Tea (Camellia sinensis L.) seeds against some Fish pathogens in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum)

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (815.9Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2015

Yazar

Boran, Halis
Çiftci, Cengiz
Er, Akif
Köse, Özay
Kurtoğlu, İlker Zeki
Kayış, Şevki

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Boran, H., Çiftçi, C., Er, A., Kurtoğlu, İZ., Kayış, S. (2015). Evaluation of antibacterial activity of Green Tea (Camellia sinensis L.) seeds against some Fish pathogens in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 15(1), 49-57.

Özet

Mikroorganizmalarda antibiyotiklere karşı direnç gelişimi, yeni antibakteriyel bileşiklere olan ihtiyacın artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, yeşil çay (Camellia sinensis L.) tohumu ve onun ikincil bir metaboliti olan saponinin gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss, Walbaum) hastalığa sebep olan beş farklı bakteriyel balık patojeni üzerindeki antibakteriyel aktiviteleri araştırılmıştır. Ayrıca, balıkların hayati organlarına ait dokularda oluşabilecek histopatolojik etkiler incelenmiştir. Çay tohumu ve saponinin antibakteriyel aktivitesi agar difüzyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmada yem katkı maddesi olarak kullanılan sulandırılmış çay tohumu (SÇT) tozu ve saponin beş balık patojenine karşı antibakteriyel aktivite göstermiştir, fakat sadece Listonella anguillarum bakterisine karşı istatistiksel olarak önemli derecede bir etki tespit edilmiştir. Benzer şekilde, L. anguillarum ile enfekte edilen balıklarda, SÇT ve saponin diyet gruplarında istatistiksel olarak önemli derecede bir hayatta kalma oranı gözlenmiştir. Bunun yanında, SÇT ve saponin katkılı yemler ile beslenen balıkların solungaç dokularında, hayati önemi olmayan hiperplazi ve epitelyum doku ayrılması, karaciğer dokularında ise hafif düzeyde yağ damlacıkları, hücreler arası ödem ve çekirdek dejenerasyonu gibi semptomlar tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, sulandırılmış çay tohumunun özellikle alabalık yetiştiriciliğinde karşılaşılan L. Anguillarum enfeksiyonuna karşı potansiyel bir antibakteriyel bileşik kaynağı olabileceği veya sağlığı koruyucu bir yem katkı maddesi olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
 
The evolution of microorganism resistance to antibiotics has resulted in growing need for new antibacterial compounds. In the present study, the antibacterial activity of green tea (Camellia sinensis L.) seed and its secondary metabolite saponin were evaluated on five bacterial fish pathogens that cause diseases in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). In addition to this, possible histological effects were investigated on the vital organs of fish. The antibacterial activity of tea seed and saponin were determined using the agar diffusion method. Watered tea seed (WTS) powder and saponin used in this research as the feed additives demonstrated antibacterial activity against the five pathogens but statistically significant inhibition was observed only with Listonella anguillarum. Accordingly, significantly higher survival levels were observed in fish infected with L. anguillarum in WTS and saponin diet groups. However, organs of fish fed with WTS and saponin showed some nonvital symptoms such as hyperplasia and epithelial lifting in the gills and lipid droplets, intercellular edema and nuclear degeneration in liver. Results from this study confirmed the potential use of WTS as a source of antibacterial compounds or as a feed additive for prevention of disease against L. anguillarum infection in trout culture.
 

Kaynak

Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences

Cilt

15

Sayı

1

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRnd09ESTFOUT09
https://hdl.handle.net/11436/5701

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6023]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.