Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGüveloğlu, Ali
dc.date.accessioned2020-12-19T20:43:16Z
dc.date.available2020-12-19T20:43:16Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn2146-4812
dc.identifier.issn2148-144X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRrd05EUTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/5851
dc.description.abstractPrincipatus Dönemi Roma imparatorlarına ait yeme-içme alışkanlıklarının ele alındığı bu çalışmanın temelini üç soru oluşturmaktadır. 1) İmparatorlar neler yedi? 2) Nasıl bir iştahla yedi? 3) Yemek sırasın- daki tutum ve davranışları imparatorluk için nelere mal oldu? Bu konu insanlığın en eski alışkanlıkların- dan biri olan beslenmenin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerle evrilerek ulaşabileceği farklı noktaları ortaya koymak ve imparatorların yemek yeme alışkanlıklarının sergilediği yönetim şeklini etkileyip etkilemediğini irdelemek amacıyla seçilmiştir. Konuyla ilgili bilgiler Suetonius’un De Vita Duodecem Caesaribus adlı biyografik eserinde, Cassius Dio’nun Rhomaika, Tacitus’un Histories ve Annales adlı yapıtlarında bulunabilir. Suetonius’un eseri Caesar’dan Domitianus’a kadar olan dönemi kapsar, Cassius Dio’nunki ise Alexander Severus’un tahttan indirilmesine kadarki olayları anlatır. Tacitus Iulius-Claudius ve Flavius’lar hanedanlıklarındaki olayları konu edinir. Bu eserlerin kronolojik olarak eksik kalan bölümlerini ise Scriptores Historiae Augustae (SHA) adlı anonim eser tamamlamaktadır. Bu çalışmanın sonucunda yeme-içme alışkanlıklarında lükse yönelen ve sıra dışı geleneklere sahip olan imparatorların dönemlerinde yönetim zaafları olduğu, bu türden geleneklerinde tutumlu davrananların ise imparatorluğu yönetirken daha duyarlı olduğu saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractThree questions form the main thema of this study which concerns the eating customs of Roman emperors. Firstly, what did the emperors eat? Secondly, what was their desire for food? Thirdly, what was their attitude and behaviour during the meal, what did the emperor’s meals cost the empire? This topic was chosen in order to examine how much difference occurs in the matter and manner of what is eaten, and in the economic, social and environmental consequences, by the way of investigating the nature of the links between styles of eating and what was eaten, and the management of the Empire by a particular emperor. Sources for this can be found in Suetonius’s biographic work De Vita Duodecem Caesaribus, Cassius Dio’s Rhomaica, Tacitus’s Historiae and Annales. Suetonius’s work includes the emperors between Caesar and Domitianus. Cassius Dio’s work ends in the reign of Alexander Severus, while Tacitus reports on the Iulius-Claudius and Flavius dynasties. An anonymous work, the Scriptores Historiae Augustae (SHA) fills in the chronological lacuna in these works. At the conclusion of this study it was found that those emperors who lived lives of lavish luxury and had extraordinary habits exhibited weakness in the management of affairs, while those who were more frugal were more sensitiveen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectBeşeri Bilimleren_US
dc.titleİmparator Sofralarıen_US
dc.title.alternativeThe Emperors’ Tableen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage131en_US
dc.identifier.endpage140en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalAkdeniz İnsani Bilimler Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster