• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The chemical composition of the essential oil, SPME and antimicrobial activity of rhododendron caucasicum pall

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (812.2Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2019

Yazar

Fandaklı, Seda
Yaylı, Nurettin
Kahriman, Nuran
Uzunalıoğlu, Emel
Çolak, Nevin Ulaş
Yıldırım, Sercan
Yaşar, Ahmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Fandaklı, S., Yaylı, N., Kahriman, N., Uzunalioğlu, E., Çolak, N.U., Yıldırım, S. & Yaşar, A. (2019). The chemical composition of the essential oil, SPME and antimicrobial activity of rhododendron caucasicum pall. Records of Natural Products, 13(4), 316-323. https://doi.org/10.25135/rnp.107.18.09.952

Özet

The aim of this research was to investigate the effect of different extraction methods and chemical composition of the essential oil and solid-phase microextraction (SPME) from Rhododendrum caucasium Pall. The volatiles of R. caucasicum have been isolated by hydro distillation (HD) and SPME. The compositions of the volatiles were characterized by GC-FID/MS. A total of twenty-five and thirty-one compounds were identified constituting over 89.25%, and 90.33% of volatiles obtained with HD and SPME, respectively. The main volatile constituents of R. caucasicum were found to be calarene (46.13% (HD) and 54.91% (SPME)) and sandaracopimaradiene (25.93% (HD) and 8.16% (SPME)). Furthermore, the obtained essential oil (EO) and solvent extracts (n-hexane and methanol) of R. caucasicum were tested against the following nine bacteria: Escherichia coli, Yersinia pseudotuberculosis, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Mycobacterium smegmatis, Candida albicans, and Saccharomyces cerevisiae. The EO showed moderate antimicrobial activities with the inhibition zone from 6 to18 mm against E. faecalis, S. aureus, B. cereus and M. smegmatis, respectively. Methanol extract gave better antimicrobial activity against the P. aeruginosa, E. faecalis, S. aureus, and B. cereus with the almost 15 mm inhibition zones.

Kaynak

Records of Natural Products

Cilt

13

Sayı

4

Bağlantı

https://doi.org/10.25135/rnp.107.18.09.952
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpRMk1UZzBOQT09
https://hdl.handle.net/11436/5946

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [588]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.