• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Gastronomi turizmi engelleri kapsamında çölyak

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (718.3Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2017

Yazar

Özkaya, Fügen Durlu
Akbulut, Burcu Ayşenur
Tulga, Dilay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Durlu Özkaya, F., Akbulut, B.A. & Tulga, D. (2017). Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 213-228.

Özet

Tüketici beklenti ve taleplerini şekillendiren zorunlu durumlar mevcuttur. Çölyak hastaları yeme-içme engelleri nedeniyle destinasyon seçiminde diğer tüketicilere nazaran daha fazla seçici olmak durumundadır. Yapılan araştırmalar Türkiye'de her yüz kişiden birinin çölyak olduğunu göstermektedir ve bu hastalığın tek tedavisi ömür boyu glütensiz diyettir. Bu araştırmada, gerek eğitimli panelistler gerekse tüketiciler üzerinde duyusal testler yapılarak, glütensizwadem, dut ve iğde unuyla yapılan kurabiyelerin duyusal algısını ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaçla buğday unuyla yapılan kurabiyeye alternatif olarak glütensiz/badem, dut ve iğde unuyla kurabiye üretilmiştir. Bu kurabiyeler eğitimli panelistler ve tüketiciler açısından değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; eğitimli panelistler açısından genel olarak ürünler kabul edilebilir olduğu görülmüştür. Tüketiciler açısından ise genel olarak üç ürünün de beğenildiği, en fazla ortalamanın ise glütensiz un/badem unuyla yapılan kurabiyede olduğnı görülmektedir. Ayrıca söz konusu ürünlerin beğenisinin çölyak durumu ve yaş durumuna göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
 
There are compulsory situations influencing consumers' expectations and demands. Celiacs have to be more selective about their choices of destinations than other consumers do because of their eating and drinking barriers. Researches reveal that one out of every hundred people in Turkey is celiac and only treament of the disease is lifelong gluten-free diet. This study aims to measure the sensory perception of both trained panelists and consumers about the cookies made with gluten-free flours almond, mulberry and oleaster. For this purpose, cookies with gluten—free flours almond, mulberry and oleaster are produced as alternatives to cookies with wheat flour. These cookies are evaluated by trained panelists and consumers. As result of the study; products in general are viewed as acceptable by trained panelists. While all three products are admired by consumers, gluten—free flour almond cookie has the highest mean. In addition, the admiration of the mentioned products are determined to vary to according celiac status and age.
 

Kaynak

Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi

Cilt

9

Sayı

16

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpVd01qZ3pNdz09
https://hdl.handle.net/11436/6022

Koleksiyonlar

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu [34]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.