Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUstaahmeyoplu, Erol
dc.date.accessioned2020-12-19T20:44:41Z
dc.date.available2020-12-19T20:44:41Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1303-0876
dc.identifier.issn2667-8683
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRnM05qVTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/6023
dc.description.abstractTüketici davranışları yazınında tat algısı ile ilgili yete- rince araştırma bulunmamaktadır. Gıda ve içecek işlet- meleri ürünlerine yönelik tüketici tepkilerini anlamaya ve kontrol etmeye çalışmaktadır. Bunun yanında işlet- meler yeni tatlar geliştirme veya mevcut ürünlerinin tatlarını değiştirme seçeneklerini kullanarak rekabet avantajı elde etmeye çalışmaktadırlar. Araştırmanın amacı kör testler ile denekler beğendikleri markayı ayırt edip edemedikleri tespit edilmeye çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırma 57 geçerli denekle ön ve son öl- çümlü olarak uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular a) istatistiksel olarak denekler beğendiklerini i fade ettikleri markayı ön ve son ölçümde doğru olarak eşleştirememiştirler. b) daha önce kullandığını i fade ettiği markayı ön ve son testte eşleştiremeyen denekler kullandıklarını i fade ettikleri markayı kullanmayı ter- cih edeceklerini i fade etmişlerdir. Yapılan araştırmada hem teorik hem de uygulama yönünden tek bir duyu organının değerlendirme açısından yeterli olmadığını diğer duyu organlarının da tat algısına destek olması gerektiği ortaya çıkarılmıştır.en_US
dc.description.abstractTaste perception has not been sufficiently investigated in the consumer behavior literature. Food and beve- rage companies are trying to understand and control the consumer response for their products. Moreover, companies try to gain a competitive advantage by de- veloping new flavors or modi fying the taste of their products. Aım of this study, it was tried to be revea- led whether the participants discriminate their favorite brand by using blind tests. This research was carried out on 57 eligible participants with pre and post tests experiment design. The findings from the study are a) The participants who expressed that they like the brand did not match it correctly in pre and post measures sta- tistically; b) The participants who could not match the brand in pre and post measures stated that they would prefer to consume the brand they previously used. In this study, it has been revealed that assessment with only a single sensory organ is not sufficient to support taste perception, other sensory organs should also sup- port in terms of both theory and practice.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.titleTat Algısı için Dilden Daha Fazlası mı Gerekli? Tat Testi Üzerine Bir Uygulamaen_US
dc.title.alternativeIs More Than Tongue for the Taste Perception Required? A Study of Taste Testen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜen_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage127en_US
dc.identifier.endpage134en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster