• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Essential oil composition, antimicrobial and antioxidant activities of Salvia staminea

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text - Article (698.7Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2018

Yazar

Çolak, Nevin Ulaş
Yıldırım, Sercan
Bozdeveci, Arif
Yaylı, Nurettin
Çoşkunçelebi, Kamil
Fandaklı, Seda
Yaşar, Ahmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Çolak, N.U., Yıldırım, S., Bozdeveci, A., Yaylı, N., Çoşkunçelebi, K., ve diğerleri. (2018). Essential oil composition, antimicrobial and antioxidant activities of Salvia staminea. Records of Natural Products, 12(1), 86-94.

Özet

Volatile constituents of the essential oil which was obtained by hydrodistillation (HD) in a Clevengertype apparatus from the air-dried Salvia staminea Montbret & Aucher ex Bentham (Lamiaceae) collected from Bayburt (North East Part of Black Sea Reagan of Turkey), were analyzed by GC-FID and GC-MS. Additionally, volatiles for the whole part of S. staminea were analyzed by two different methods which are headspace (HS)-GCFID/MS and headspace solid-phase micro extraction (HS-SPME)-GC-FID/MS. As results of this study, thirty compounds from hydrodistillation, fifteen constituents from HS-SPME and two components from headspace of S. staminea were identified with GC-FID/MS. The major compounds identified in the essential oil, SPME and HS of S. staminea were linalyl acetate (23.30%, 85.07%, and 87.55%) and linalool (22.05%, 9.02%, and 12.44%), respectively. The antimicrobial activities of the essential oil of S. staminea were screened against seven microorganisms (Escherichia coli, Yersinia pseudotuberculosis, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, and Candida albican) and showed good antimicrobial activity against Gram-positive bacteria which is consistent with the literature with the other types of Salvia species. The essential oil of S. staminea showed good antioxidant activity with IC50 60.4 µg/mL

Kaynak

Records of Natural Products

Cilt

12

Sayı

1

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpZM05EQXdNQT09
https://hdl.handle.net/11436/6158
http://doi.org/10.25135/rnp.08.17.03.013

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [588]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.