• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of the salt stress tolerance of promising Turkish winter squash (Cucurbita maxima Duch.) and pumpkin (Cucurbita moschata Duch.) lines and interspecific hybrids

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.978Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2022

Yazar

Horuz, Ayhan
Balkaya, Ahmet
Yıldız, Songül
Sarıbaş, Şeyma
Uygur, Veli

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Horuz, A., Balkaya, A., Yildiz, S., Saribas, S. & Uygur, V. (2022). Comparison of the Salt Stress Tolerance of Promising Turkish Winter Squash (Cucurbita maxima Duch.) and Pumpkin (Cucurbita moschata Duch.) Lines and Interspecific Hybrids. Gesunde Pflanzen, 74(1), 69-86. https://doi.org/10.1007/s10343-021-00589-9

Özet

The objective of this study was to evaluate several selected Cucurbita genotypes for their salt resistance in a rootstock breeding program for grafted watermelon seedling production. Specifically, changes in the relative water content (RWC), leaf area (LA), total chlorophyll content (TCC) and proline concentration (PC) of a commercial cultivar (G32 code), two promising winter squash (G12 and G13 of Cucurbita maxima Duch.) lines, six pumpkin (G3, G27, G28, G29, G30 and G31 of Cucurbita moschata Duch.) lines, and four C. maxima × C. mochata hybrids (G14, G15, G40 and G42), were investigated with a control treatment and four levels of salt stress (4, 8, 12 and 16 dS/m). In this study, Cucurbita cultivars which showed significant differences according to RWC, LA, TCC and PC at least significant difference (LSD) tests (P < 0.05) and had salinity sensitivity index (SSI) value lower than 20%, were assessed as salt tolerant genotypes. The salt tolerant genotypes were grouped with principal component analysis (PCA) in each salt level. At the end of the study, all genotypes for all characteristics were generally tolerant at 4 dS/m salinity level. The G3, G12, G13, G14, G29 and G42 genotypes were resistant at 8 dS/m salinity, while the G15, G31, G32 and G40 were the most resistant genotypes at 12 and 16 dS/m. In conclusion, the selection of more salt resistant cultivars in rootstock breeding programs should be a priority to maintain growth performance in saline environments.

Kaynak

Gesunde Pflanzen

Cilt

74

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s10343-021-00589-9
https://hdl.handle.net/11436/7360

Koleksiyonlar

  • Pazar Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [73]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.