• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı içeceklerde bekletilen monolitik zirkonyanın renk stabilitesinin incelenmesi

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (413.3Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2021

Yazar

Duymuş, Zeynep Yeşil
Öztürk, Işıl
Çağlar, İpek
Ateş, Sabit Melih

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Duymus, Z.Y., Ozturk, I., Caglar, I. & Ates, S.M. (2021). Farklı içeceklerde bekletilen monolitik zirkonyanın renk stabilitesinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 31(2), 228-233. https://doi.org/10.17567/ataunidfd.783077

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, günlük hayatta sıklıkla tüketilen farklı içeceklerin monolitik zirkonyanın renk stabilitesine etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Disk şeklinde (10x1.2 mm) 40 adet monolitik zirkonya örnek hazırlandıktan sonra çay, kahve, kola ve suda bekletilmek üzere dört alt gruba (n=10) ayrıldı ve 37°C’de 24 saat, 7 gün, 15 gün ve 1 ay süreyle bekletildi. İçeceklerde bekletilmeden önce ve her bekletme süresinin sonunda renk ölçümleri spektrofotometre kullanılarak CIE-Lab sistemi ile yapıldı. Veriler ANOVA ve Duncan testi ile değerlendirildi. Bulgular: İçecek türünün zirkonya örneklerinin renk stabilitesine etkisinin önemli olduğu belirlendi (p <0.001; F: 32.908). Farklı içeceklerde bekletilen örneklerin ΔE değerleri incelendiğinde; en az renk değişiminin 24 saat çayda bekletilen örneklerde, en fazla renk değişiminin 30 gün kahvede bekletilen örneklerde olduğu tespit edildi. Tartışma: Monolitik zirkonyumun renk stabilitesi klinisyenler için önemli bir göstergedir. Test edilen materyallerle tedavi edilen hastalar renk değişimi konusunda uyarılmalıdır.
 
Aim: The purpose of this study was to evaluate the color stability of monolithic zirconia upon exposure to different beverages which were highly consumed in daily life. Materials and methods: After the preparation of 40 monolithic zirconia samples in disc form (10×1.2 mm), they were divided into four subgroups (n=10). The samples in each group immersed in tea, coffee, cola and water at 37°C for 24 hours, 7 days, 15 days and 1 month. Color measurements were performed with the CIE-Lab system using by using spectrophotometer before and after each immersion period in beverages. The data were evaluated by ANOVA and Duncan tests. Results: It was determined that beverage type had significant effect on color stability of zirconia samples (p<0.001; F: 32.908). When examined the ΔE values for samples stored in different beverages, minimum color change were detected in the samples of tea left for 24 hours and maximum color change were detected in the samples of coffee left for 30 days. Conclusions: Color stability of monolithic zirconia is an important indicator for clinicians. The patients which had been treated with the tested materials must be warned about this discolaration.
 

Kaynak

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Cilt

31

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.17567/ataunidfd.783077
https://hdl.handle.net/11436/7477

Koleksiyonlar

  • DŞHF, Klinik Bilimler Bölümü Koleksiyonu [244]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.