Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPekmezci, Hilal
dc.contributor.authorBaşaran, Burhan
dc.date.accessioned2023-02-15T08:35:53Z
dc.date.available2023-02-15T08:35:53Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationPekmezci, H. & Başaran, B. (2021). Kanser Hastalarının Beslenme Alışkanlıkları.Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi, 13(2), 386-395. http://doi.org/10.5336/nurses.2020-78631en_US
dc.identifier.issn2146-8893
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.5336/nurses.2020-78631
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7601
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırma, kemoterapi alan kanser hastalarının tanı öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması ve riskli beslenme alışkanlıklarını belirlemek için Mart 2020-Temmuz 2020 tarihleri arasında Rize, Türkiye’de bir onkoloji merkezine başvuran 253 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Literatür incelemesi ve uzman görüşleri çerçevesinde hastaların beslenme alışkanlıklarına ışık tutacak, 3 bölüm ve toplam 56 sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Veriler, yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Anketin gıda tüketim sıklığı bölümünün Cronbach alfa güvenirlilik katsayısı 0,734 olarak hesaplanmıştır. Veriler, nonparametrik testlerden Wilcoxon testiy ile analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların önemli bir kısmı, bazı içecekleri çok sıcak bazı gıdaları ise çok pişmiş/kızarmış tüketerek, riskli beslenme alışkanlıklarını devam ettirmektedir. Tanı sonrası kırmızı et, sakatat ve işlenmiş et ürünleri, peynir türleri, yağ grubuna ait tüm besinler, beyaz ekmek, kahve, çay, kola vb. gazlı içecek tüketim sıklığı azalmıştır. Yumurta, süt, yoğurt, ayran/kefir, tam tahıllı ekmek türleri, sebze ve meyve tüketim sıklıkları ise artmıştır. Bu anlamda istatistiksel anlamlılık düzeyi yüksek pek çok bulguya ulaşılmıştır (p<0,05). Hastaların, beslenme alışkanlıkları birçok açıdan değişikliğe uğradığı ve genel olarak tanı sonrası sağlıklı beslenme alışkanlıklarına daha çok yöneldikleri anlaşılmaktadır. Sonuç: Toplumu kanserden korumak ve sağlıklı bir gelecek için beslenme alışkanlıklarına yönelik farkındalıkların artırılması adına programlar hazırlanmalıdır.en_US
dc.description.abstractObjective: This research was carried out with 253 patients who admitted to an oncology center in Rize, Turkey to compare the pre-diagnosis and post-diagnosis dietary habits and to determine risky dietary habits of cancer patients receiving chemotherapy between March-July 2020. Material and Methods: Within the framework of literature review and expert opinions, a questionnaire consisting of 3 parts and 56 questions in total was prepared to shed light on the eating habits of the patients. The data were obtained using face to face interview technique. The Cronbach's alpha reliability coefficient for the food consumption frequency part of the questionnaire was calculated as 0.734. The data were analyzed with the Wilcoxon test, which is one of the nonparametric tests. Statistically p<0.05 was considered significant. Results: A significant portion of the patients continue their risky dietary habits by consuming some drinks too hot and some foods too cooked/fried. The frequency of consumption of all meat and meat products, cheese types, all foods belonging to the fat group, white bread and carbonated beverages such as coffee, tea and cola decreased after the diagnosis. On the other hand, consumption of egg, milk, yoghurt, ayran/kefir, whole grain bread types, vegetables and fruits increased. In this sense, many findings with high statistical significance have been reached (p<0.05). It is understood that the dietary habits of the patients have changed in many respects and they generally prefer healthy dietary habits after the diagnosis. Conclusion: To protect the society from cancer and for a healthy future pren_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTürkiye Klinikleri Yayınevien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectKanseren_US
dc.subjectHemşireen_US
dc.subjectKemoterapien_US
dc.subjectBeslenme alışkanlıklarıen_US
dc.subjectNutritionalen_US
dc.subjectCanceren_US
dc.subjectNurseen_US
dc.subjectChemotherapyen_US
dc.subjectDietary habitsen_US
dc.titleKanser hastalarının beslenme alışkanlıklarıen_US
dc.title.alternativeNutritional habits of cancer patientsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorPekmezci, Hilal
dc.contributor.institutionauthorBaşaran, Burhan
dc.identifier.doi10.5336/nurses.2020-78631en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage386en_US
dc.identifier.endpage395en_US
dc.relation.journalTürkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster