Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemirbaş, Ayşe
dc.date.accessioned2023-02-23T06:55:51Z
dc.date.available2023-02-23T06:55:51Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationDemirbaş, A. (2021). Organik bileşik olarak Altın çilek (Physalis peruviana) kabuk ve meyve özütü ile çiçek şekilli hibrit nanoyapıların gıda patojenleri üzerine antibakteriyel etkisinin incelenmesi ve bu nanoyapıların morfolojik karşılaştırılması. Anadolu Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi, 6(2), 157-161. https://doi.org/10.35229/jaes.831445en_US
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.831445
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7686
dc.description.abstractBu çalışmada, altın çilek meyve ekstresi-bakır (II) (Cu2+) iyonları nanoflower (hNFs) (çiçek şekilli hibrit nanoyapılar) ve altın çilek kabuk ekstresi-bakır (II) (Cu2+) iyonları nanoflower (hNFs) sentezlendi. Ve bu sentezlerin gıda kaynaklı bakteriyel patojenler (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Aeromonas spp. ve Basillus cereus) üzerine antimikrobiyal etkisi ayrıca sentezlenen çiçek şekilli hibrit nanoyapıların morfolojileri incelendi. Altın çilek kabuğu ekstresinin (AÇKE) ve altın çilek meyve ekstresinin (AÇME) ana bileşikleri organik bileşenler olarak ve bakır (II) (Cu2 +) iyonları inorganik bileşenler olarak sentezlendi. AÇME-Cu2+ nanoflowerları, AÇKE-Cu2+ nanoflower'lara kıyasla oldukça kompakt, gözenekli ve üniformdur. NF'lerin yapılarını gözlemlemek için Fourier Dönüşümü Kızılötesi spektrometresi (FT-IR), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve Enerji Dağılımlı X-ışını (EDX) spektroskopisi kullanıldı. FT-IR'nin bulguları, NF'deki Cu-O ve Cu-N bağlarını gösterir ve bu NF'lerin gelişiminin bir göstergesi olabilir. Bununla birlikte, AÇME-hNF'lerin ve AÇKE-hNF'lerin gıda patojenlerine karşı antimikrobiyal etkileri doğrulandı. HNF'lerin antimikrobiyal etkilerinin bitki özlerindeki negative veya pozitif yüklü moleküller ile bağantılı olabileceği bununda NF'ler arasındaki reaksiyonu artırabileceği söz konusu olabilir.en_US
dc.description.abstractIn this work, we synthesized goldenberry peel extract-copper (II) (Cu2+) ions nanoflower (NFs) and goldenberry fruit extract-copper (II) (Cu2+) ions nanoflower (NFs) examine their antimicrobial properties on the food pathogen (Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Aeromonas spp. and Basillus cereus). The main compounds of the goldenberry peel extract (GBPE) and the goldenberry fruit extract (GBFE) were organic components, and the copper (II) (Cu2 +)ions were inorganic components. GBFE-Cu2 + nanoflowers are quite compact, porous, and uniform as compared to GBPE-Cu2+ nanoflowers. Fourier Transform Infrared spectrometry (FTIR), Scanning Electron Microscopy (SEM), and Energy-Dispersive X-ray (EDX) spectroscopy were used to observe the structures of the NFs. The findings of FT-IR show Cu–O and Cu–N bonds in NFs, which may be an indicator of the development of NFs. Although the antimicrobial actions of GBPE-hNFs and GBFE-hNFs against food pathogens have been confirmed. The prospective pathways of the antimicrobial impacts of hNFs can be negatively/positively charged molecules in plant extracts, which could enhance the reaction between NFs.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAltın çileken_US
dc.subjectAntimikrobiyalen_US
dc.subjectGıda patojenlerien_US
dc.subjectKabuken_US
dc.subjectMeyve suyuen_US
dc.subjectNanoyapılaren_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.subjectBarken_US
dc.subjectFood pathogensen_US
dc.subjectGoldenberryen_US
dc.subjectJuiceen_US
dc.subjectNanostructuresen_US
dc.titleOrganik bileşik olarak Altin Çilek (Physalis peruviana) kabuk ve meyve özütü ile çiçek şekilli hibrit nanoyapıların gıda patojenleri üzerine antibakteriyel etkisinin ıncelenmesi ve bu nanoyapıların morfolojik karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeComparison study of morphologic structures of synthesized hybrid nanoflowers using goldenberry / cape gooseberry (physalis peruviana) and their antimicrobial activity on food pathogensen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorDemirbaş, Ayşe
dc.identifier.doi10.35229/jaes.831445en_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage157en_US
dc.identifier.endpage161en_US
dc.relation.journalJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster