dc.contributor.author | Başaran, Burhan | |
dc.date.accessioned | 2023-03-02T07:39:29Z | |
dc.date.available | 2023-03-02T07:39:29Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Başaran, B. (2022). Çocuklar için üretilen bazı süt ve süt ürünlerinin selenyum (Se) düzeyleri ve risk değerlendirmesi. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 27, 78-89. | en_US |
dc.identifier.issn | 1303-3107 | |
dc.identifier.issn | 2822-2873 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/bursagida/issue/68545/1071411 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11436/7752 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmada okul öncesi/okul çağı çocukları için geliştirilerek/tasarlanarak Türkiye pazarında satışa sunulan bazı süt ve süt ürünlerinin selenyum (Se) düzeyleri araştırılmış, günlük Se maruziyeti tespit edilerek karsinojenik olmayan risk değerlendirmeleri yapılmıştır.
Materyal ve yöntem: Çalışma kapsamında farklı markalara ait 60 adet (20×3) süt, 24 adet (8×3) kefir, 6 adet (2×3) yoğurt ve 9 adet (3×3) süt keki örneklerinin Se düzeyleri ICP-MS kullanılarak belirlenmiştir. Se maruziyeti deterministik modele göre hesaplanmış, risk değerlendirme ise THQ (hedef tehlike katsayısı) değerlerine göre yapılmıştır.
Tartışma ve sonuç: Çalışma sonucunda süt, kefir, yoğurt ve süt keki örneklerinin ortalama Se düzeyleri sırasıyla 17,8±4,54; 10,7±8,77; 28,7±6,19 ve 44,9±2,97 µg/kg olarak belirlenmiştir. 3-6 yaş aralığındaki erkek ve kız çocukların ortalama Se maruziyeti 0,17±0,08 µg/kg va (vücut ağırlığı)/gün, 7-11 yaş aralığındaki erkek ve kız çocukların ortalama Se maruziyeti ise 0,10±0,05 µg/kg va/gün olarak hesaplanmıştır. Süt ve süt ürünleri tüketiminden kaynaklanan selenyum maruziyeti yaş artışına bağlı olarak azalmaktadır ve cinsiyet bakımından ise herhangi bir farklılık tespit edilememiştir (p<0,05). THQ < 1 olduğu için süt ve ürünlerinden kaynaklanan Se maruziyeti için potansiyel bir sağlık riski olmadığı gözlenmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Süt ürünleri | en_US |
dc.subject | Selenyum | en_US |
dc.subject | Beslenmeye dayalı maruziyet | en_US |
dc.subject | THQ | en_US |
dc.title | Çocuklar için üretilen bazı süt ve süt ürünlerinin selenyum (Se) düzeyleri ve risk değerlendirmesi | en_US |
dc.title.alternative | Selenum (Se) levels and rsk assessment of some mlk and dary products produced for chldren | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | RTEÜ, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Başaran, Burhan | |
dc.identifier.issue | 27 | en_US |
dc.identifier.startpage | 78 | en_US |
dc.identifier.endpage | 89 | en_US |
dc.relation.journal | Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |