Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşaran, Burhan
dc.date.accessioned2023-03-02T07:39:29Z
dc.date.available2023-03-02T07:39:29Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationBaşaran, B. (2022). Çocuklar için üretilen bazı süt ve süt ürünlerinin selenyum (Se) düzeyleri ve risk değerlendirmesi. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, 27, 78-89.en_US
dc.identifier.issn1303-3107
dc.identifier.issn2822-2873
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/bursagida/issue/68545/1071411
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7752
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada okul öncesi/okul çağı çocukları için geliştirilerek/tasarlanarak Türkiye pazarında satışa sunulan bazı süt ve süt ürünlerinin selenyum (Se) düzeyleri araştırılmış, günlük Se maruziyeti tespit edilerek karsinojenik olmayan risk değerlendirmeleri yapılmıştır. Materyal ve yöntem: Çalışma kapsamında farklı markalara ait 60 adet (20×3) süt, 24 adet (8×3) kefir, 6 adet (2×3) yoğurt ve 9 adet (3×3) süt keki örneklerinin Se düzeyleri ICP-MS kullanılarak belirlenmiştir. Se maruziyeti deterministik modele göre hesaplanmış, risk değerlendirme ise THQ (hedef tehlike katsayısı) değerlerine göre yapılmıştır. Tartışma ve sonuç: Çalışma sonucunda süt, kefir, yoğurt ve süt keki örneklerinin ortalama Se düzeyleri sırasıyla 17,8±4,54; 10,7±8,77; 28,7±6,19 ve 44,9±2,97 µg/kg olarak belirlenmiştir. 3-6 yaş aralığındaki erkek ve kız çocukların ortalama Se maruziyeti 0,17±0,08 µg/kg va (vücut ağırlığı)/gün, 7-11 yaş aralığındaki erkek ve kız çocukların ortalama Se maruziyeti ise 0,10±0,05 µg/kg va/gün olarak hesaplanmıştır. Süt ve süt ürünleri tüketiminden kaynaklanan selenyum maruziyeti yaş artışına bağlı olarak azalmaktadır ve cinsiyet bakımından ise herhangi bir farklılık tespit edilememiştir (p<0,05). THQ < 1 olduğu için süt ve ürünlerinden kaynaklanan Se maruziyeti için potansiyel bir sağlık riski olmadığı gözlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSüt ürünlerien_US
dc.subjectSelenyumen_US
dc.subjectBeslenmeye dayalı maruziyeten_US
dc.subjectTHQen_US
dc.titleÇocuklar için üretilen bazı süt ve süt ürünlerinin selenyum (Se) düzeyleri ve risk değerlendirmesien_US
dc.title.alternativeSelenum (Se) levels and rsk assessment of some mlk and dary products produced for chldrenen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBaşaran, Burhan
dc.identifier.issue27en_US
dc.identifier.startpage78en_US
dc.identifier.endpage89en_US
dc.relation.journalGıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster