dc.contributor.author | Balta, Fikri | |
dc.contributor.author | Taşkın, Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2023-03-03T07:57:02Z | |
dc.date.available | 2023-03-03T07:57:02Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | : Balta, F. & Taşkın, H. (2022). Gökkuşağı Alabalık Yumurtalarında Mantar Enfeksiyonlarının Önlenmesinde Bazı Kimyasal Maddelerin
Kullanım Dozlarının Belirlenmesi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 7(4), 509-515. https://doi.org/ 10.35229/jaes.1207012 | en_US |
dc.identifier.issn | 2548-0006 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/ 10.35229/jaes.1207012 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11436/7768 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, döllenmiş gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yumurtalarında görülen
mantar etkenlerine karşı koruyucu tedbirlerin alınması amaçlanmıştır. Döllenmiş yumurtalarda
mantar oluşumunu önlemek için farklı dozlardaki formaldehit (0,5, 1 ve 2 ml/L), iyot (0,5, 1 ve
2 ml/L), hidrojen peroksit (5, 10 ve 15 ml/L), elma sirke (1, 5 ve 10 ml/L) ve kaya tuzu (5, 10 ve
15 gr/L) 10'ar dakika süreyle günde bir kez kullanılmıştır. Bu kimyasal maddelerin farklı
konsantrasyonlarındaki deneme sonuçları karşılaştırıldığında en iyi yaşama oranının 2 ml/L
dozunda iyot uygulanan grupta olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonunda I. denemenin kontrol
grubundaki yumurtaların tamamının mantarlaşmaya bağlı olarak öldüğü tespit edilmiştir.
Gökkuşağı alabalığı kuluçkahanelerinde sürdürülebilir bir üretim için döllenmiş yumurtaların ilk
günden itibaren günde en az bir kez 2 ml/L dozunda polivinil pirolidon-iyot ile 10 dakika süreyle
dezenfekte edilmesi gerektiği belirlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, it was aimed to take protective measures against fungal agents in
fertilized rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) eggs. To prevent fungal growth in fertilized eggs,
different doses of formaldehyde (0.5, 1 and 2 ml/L), iodine (0.5, 1 and 2 ml/L), hydrogen peroxide
(5, 10 and 15 ml/L), apple vinegar (1, 5 and 10 ml/L) and rock salt (5, 10 and 15 g/L) were used
once a day for 10 minutes. When the trial results of these chemicals at different concentrations
were compared, it was determined that the best survival rate was in the group that was
administered iodine at a dose of 2 ml/L. At the end of the study, it was determined that all of the
eggs in the control group of the first trial died due to fungus. It has been determined that for a
sustainable production in rainbow trout hatcheries, fertilized eggs should be disinfected at least
once a day for 10 minutes with a dose of 2 ml/L polyvinyl pyrrolidone-iodine from the first day. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Dezenfektanlar | en_US |
dc.subject | Döllenmiş yumurta | en_US |
dc.subject | Gökkuşağı alabalığı | en_US |
dc.subject | Profilaksi | en_US |
dc.subject | Disinfectants | en_US |
dc.subject | Fertilized egg | en_US |
dc.subject | Rainbow trout | en_US |
dc.subject | Prophylaxis | en_US |
dc.title | Gökkuşağı alabalık yumurtalarında mantar enfeksiyonlarının önlenmesinde bazı kimyasal maddelerin kullanım dozlarının belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of usage doses of some chemical substances in the prevention of fungal ınfections in rainbow trout eggs | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | RTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Balta, Fikri | |
dc.identifier.doi | 10.35229/jaes.1207012 | en_US |
dc.identifier.volume | 7 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 509 | en_US |
dc.identifier.endpage | 515 | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |