• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Biochemical content of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) fruits with edible coatings based on caseinat, Semperfresh and lecithin

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.243Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2022

Yazar

Yavuz Abanoz, Yasemin
Okcu, Zühal

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Yavuz Abanoz, Y. & Okcu, Z. (2022).Biochemical content of cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) fruits with edible coatings based on caseinat, Semperfresh and lecithin. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 46(6), 908-918. https://doi.org/10.55730/1300-011X.3052

Özet

: Cherry laurel is one of the most important cherry species and naturally grown in Black sea region in Turkey. Its fruits are sold at high price in local markets in northern parts of Turkey. Cherry laurel fruits are very perishable with a limited shelf life due to a high metabolic activity and susceptibility to mechanical damage and microbial attack. The effect of edible coatings (EC) based on caseinat, Semperfresh and lecithin on the fruit quality, bioactive content and antioxidant activity of cherry laurel fruits stored at 4 ± 1 °C for 15 days was evaluated. The EC fruits compared with uncoated fruits in terms of weight loss, brix, color, pH, titratable acidity, reducing sugar, total sugar, sucrose, total phenolic content, DPPH-IC50, ABTS-IC50, total yeast-mold count, number of total mesophilic aerobic bacteria and ascorbic acid (Vitamin C). Results showed that Semperfresh coating was more promising on titratable acidity (0.26%), pH (4.63), invert sugar (11.77 g/100 g), total sugar (11.96 g/100 g) and sucrose (0.13 g/100 g), caseinat coating was found more promising for count of total yeast-mold count (2.93 log kob/g) and total mesophilic aerobic bacteria (3.44 log kob/g) and lecithin coating was more promising in terms of weight loss (6.77%). For radical scavenging activity and total phenolic content, Semperfresh was found more useful. Thus, caseinat, Semperfresh and lecithin showed to be a promising alternative in prolonging shelf life and preserving the quality of cherry laurel.

Kaynak

Turkish Journal of Agriculture and Forestry

Cilt

46

Sayı

6

Bağlantı

https://doi.org/10.55730/1300-011X.3052
https://hdl.handle.net/11436/7788

Koleksiyonlar

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu [34]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.