Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖğretmen, Özen Yusuf
dc.date.accessioned2023-03-08T06:59:33Z
dc.date.available2023-03-08T06:59:33Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationÖğretmen, Ö.Y. (2022). Dondurulmuş olarak satışa sunulan hamsi balığının mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite konsantrasyonu ve bazı kalıcı organik kirletici miktarlarının araştırılması. Dondurulmuş olarak satışa sunulan hamsi balığının mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite konsantrasyonu ve bazı kalıcı organik kirletici miktarlarının araştırılması, 47(2), 359-371en_US
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD22026
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/7814
dc.description.abstractDondurularak satışa sunulan hamsi balığı örneklerinde mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite ve bazı kalıcı organik kirleticilerin miktarları tespit edilerek Türk Gıda Kodeksi (TGK) ve Avrupa Birliği Konsey tarafından belirlenen yönetmeliklere göre uygunluğu araştırılmıştır. Tespit edilen mikrobiyolojik değerler TGK ve Avrupa Birliği Konsey yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun bulunmuştur. Radyonüklid aktivite konsantrasyonu Cs-131, Cs-137, K-40 ve I-131 için sırasıyla <5, <5, 102±15 ve <1 Bq kg-1 bulunmuş olup, yönetmelikte belirlenen maksimum sınır değerlerinin altında tespit edilmiştir. Kalıcı organik kirleticilerden dioksinler toplamı (PCDD/F), dioksin ve dioksin benzeri PCB’ler (dl-PCB’ler) toplamı ve indikatör PCB’ler toplamı sırasıyla 0.02±0.0 pg/g yaş ağırlık, 0.050±01pg/g yaş ağırlık ve 2.91±0.43 ng/g yaş ağırlık olarak bulunmuş olup TGK ve Avrupa Birliği Konsey yönetmeliğinde belirtilen maksimum kalıntı seviyelerin altındadır.en_US
dc.description.abstractThe microbiological criters, radionuclide activity and the amounts of some persistent organic pollutants were determined in the frozen anchovy samples, and their conformity was investigated according to the regulations determined by the Turkish Food Codex (TFC) and the European Union Council. The detected microbiological values were found to comply with the criteria specified in the TFC and the European Union Council regulations. Radionuclide activity concentrations were found to be <5, <5, 102±15 and <1 Bq kg-1 for Cs-131, Cs-137, K-40 and I-131, respectively, which are below the maximum limit values determined in the regulation. The total of dioxins (PCDD/F), the sum of dioxin and dioxin-like PCBs (dl-PCBs), and the sum of indicator PCBs were found to be 0.02±0.0 pg/g wet weight, 0.050±01pg/g wet weight, and 2.91±0.43 ng/g wet weight, which are below the maximum residue levels specified in the Turkish Food Codex and the European Union Council regulation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHamsien_US
dc.subjectEngraulis encrasicolusen_US
dc.subjectMikrobiyolojik kriteren_US
dc.subjectRadyonüklid aktiviteen_US
dc.subjectDioksinen_US
dc.subjectAnchovyen_US
dc.subjectMicrobiological criteriaen_US
dc.subjectRadionuclide activityen_US
dc.subjectDioxinen_US
dc.titleDondurulmuş olarak satışa sunulan hamsi balığının mikrobiyolojik kriter, radyonüklid aktivite konsantrasyonu ve bazı kalıcı organik kirletici miktarlarının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of microbiological properties, radionuclide activity concentration and some persistent organic pollutants in the frozen anchovy put on the marketen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorÖğretmen, Özen Yusuf
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD22026en_US
dc.identifier.volume47en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage359en_US
dc.identifier.endpage371en_US
dc.relation.journalGıdaen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster