dc.contributor.author | Delihasan Sonay, Fatma | |
dc.contributor.author | Paslı, Emre | |
dc.date.accessioned | 2023-03-10T11:27:11Z | |
dc.date.available | 2023-03-10T11:27:11Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Delihasan Sonay, F. & Paslı, E. (2022). L-Karnitin ve Koenzim Q10 İlaveli Yemlerin Kaynak Alabalığı (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814) Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research, 8(2), 160-167. https://doi.org/10.17216/limnofish.886562 | en_US |
dc.identifier.issn | 2149-4428 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.17216/limnofish.886562 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11436/7867 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis) yemlerine L-karnitin ve
koenzim Q10 ilavesinin balıkların büyüme performansı üzerine etkileri
araştırılmıştır. Kontrol, L-karnitin (100 mg L-karnitin/100 g yem), koenzim Q10
(100 mg koenzim Q10/100 g yem) ve L-karnitin+koenzim Q10 (100 mg
L-karnitin+100 mg koenzim Q10/100 g yem) olmak üzere üç tekerrürlü dört grup
oluşturulmuş ve 240 adet kaynak alabalığı kullanılmıştır. Balıklar deneme
yemleriyle 210 gün süreyle beslenmişlerdir. Çalışma sonunda; L-karnitin,
koenzim Q10 ve L-karnitin+koenzim Q10’li yemlerle beslenen gruplarda kontrole
göre daha iyi bir büyüme performansı (ağırlık, spesifik büyüme oranı,
kondisyon faktörü, yem değerlendirme oranı ve termal büyüme katsayısı) tespit
edilmiştir (P<0,05). Araştırma bulguları, L-karnitin ve koenzim Q10’nin su
ürünleri yem sanayi için önemli bir katkı maddesi olarak kullanılabileceğini
göstermektedir. | en_US |
dc.description.abstract | : In this study, the effects of L-carnitine and coenzyme Q10 on growth performance of brook trout (Salvelinus fontinalis)
were investigated. Four groups with three replicates were formed; control, L-carnitine (100 mg L-carnitine/100 g diet), coenzyme
Q10 (100 mg coenzyme Q10/100 g diet) and L-carnitine+coenzyme Q10 (100 mg L-carnitine+100 mg coenzyme Q10/100 g diet) and
240 brook trout were used. Fish were fed 210 days with experimental diets. At the end of the study, fish groups fed with diets
supplemented with L-carnitine, coenzyme Q10 and L-carnitine+coenzyme Q10 showed better growth performance (weight, specific
growth rate, condition factor, feed conversion ratio and thermal growth coefficient) compared to the control group (P<0.05). The
results suggest that dietary L-carnitine and coenzyme Q10 can be used as supplementary resources in aqua feed industry. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Salvelinus fontinalis | en_US |
dc.subject | Kaynak alabalığı | en_US |
dc.subject | L-Karnitin | en_US |
dc.subject | Büyüme performansı | en_US |
dc.subject | Koenzim Q10 | en_US |
dc.subject | Brook trout | en_US |
dc.subject | L-Carnitine | en_US |
dc.subject | Growth performance | en_US |
dc.title | L-Karnitin ve Koenzim Q10 ilaveli yemlerin kaynak alabalığı (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814) büyüme performansı üzerine etkileri | en_US |
dc.title.alternative | Effects of L-Carnitine and Coenzyme Q10 supplementation on growth performance of brook trout (Salvelinus fontinalis Mitchill, 1814) | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | RTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Delihasan Sonay, Fatma | |
dc.contributor.institutionauthor | Paslı, Emre | |
dc.identifier.doi | 10.17216/LimnoFish.886562 | en_US |
dc.identifier.volume | 8 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 16 | en_US |
dc.identifier.endpage | 167 | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |