• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of drying treatments on the global metabolome and health-related compounds in tomatoes

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.529Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2022

Yazar

Bakır, Sena
Hall, Robert, D.
de Vos, Ric C.H.
Mumm, Roland
Kadakal, Çetin
Çapanoğlu, Esra

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Bakir, S., Hall, R. D., de Vos, R. C. H., Mumm, R., Kadakal, Ç., & Capanoglu, E. (2023). Effect of drying treatments on the global metabolome and health-related compounds in tomatoes. Food chemistry, 403, 134123. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134123

Özet

Drying fruits and vegetables is a long-established preservation method, and for tomatoes, in most cases sundrying is preferred. Semi-drying is relatively a new application aimed to preserve better the original tomato properties. We have assessed the effects of different drying methods on the phytochemical variation in tomato products using untargeted metabolomics and targeted analyses of key compounds. An LC-MS approach enabled the relative quantification of 890 mostly semi-polar secondary metabolites and GC–MS analysis in the relative quantification of 270 polar, mostly primary metabolites. Metabolite profiles of sun-dried and oven-dried samples were clearly distinct and temperature-dependent. Both treatments caused drastic changes in lycopene and vitamins with losses up to > 99% compared to freeze-dried controls. Semi-drying had less impact on these compounds. In vitro bioaccessibility analyses of total phenolic compounds and antioxidants in a gastrointestinal digestion protocol revealed the highest recovery rates in semi-dried fruits. Semi-drying is a better way of preserving tomato phytochemicals, based on both composition and bioaccessibility results.

Kaynak

Food Chemistry

Cilt

403

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134123
https://hdl.handle.net/11436/7951

Koleksiyonlar

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu [34]
  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.