Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBattal, Emine
dc.date.accessioned2023-10-06T13:20:39Z
dc.date.available2023-10-06T13:20:39Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationBattal, E. (2023). Yeni Dini Hareketlerde Yiyecek ve İçeceklerle İlgili Yaklaşım ve Uygulamalar. Milel ve Nihal İnanç, Kültür ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi, 20(1), 81-103. https://doi.org/10.17131/milel.1289967en_US
dc.identifier.issn1304-5482
dc.identifier.issn2564-6478
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17131/milel.1289967
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/8448
dc.description.abstractGıda ve beslenme, tarih boyunca dinlerin de titizlikle üzerinde durduğu bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Geleneksel dinlerde olduğu gibi yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünyanın farklı yerlerinde faaliyet yürütmeye başlayan yeni dini hareketlerde de yiyecek ve içeceklerle ilgili yasaklama, serbest bırakma ya da tavsiye niteliğinde kurallara yer verilmektedir. Nitekim yeni dini hareketler incelendiğinde bazılarının sağlıklı yaşam felsefesi gereği, diğer bir kısmının ise ritüelik uygulamalar çerçevesinde çeşitli gıda kuralları geliştirdikleri görülmektedir. Bu ve benzeri hususlardan hareketle bu çalışmada yeni dini hareketler olarak adlandırılan yapılanmalarda ne tür yeme-içme kurallarına ya da uygulamalarına rastlandığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nitel araştırma teknikleri kullanılmış; daha ziyade betimsel ve karşılaştırmalı yöntemlere başvurulmuştur. Bir araştırmada problem alanının tamamına ulaşmanın neredeyse imkânsız bir girişim olduğu aşikârdır. Bu nedenle yeni dini hareketlerin tamamının konu ile ilgili düşüncelerini tespit etmek gibi zor bir işe kalkışmaktansa yiyecek ve içecekler konusunda gerek belirledikleri kurallar gerekse geliştirdikleri ritüel ve pratikler açısından öne çıkan gruplara atıfta bulunma yoluna gidilmiştir. Neticede konu sırasıyla i) yiyecek ve içeceklerle ilgili yasaklar, ii) vejetaryen beslenmeye dair hüküm ve uygulamalar, iii) doğal beslenmeye dayalı tutum ve faaliyetler, iv) yiyecek ve içeceklerin dinî ritüellerde kullanılması ve v) perhiz ya da oruç başlıkları çerçevesinde ele alınmıştır.en_US
dc.description.abstractFood and nutrition are subjects that religions have focused on meticulously throughout history. As in traditional religions, new religious movements that have started to operate in different parts of the world since the second half of the twentieth century include prohibition, release, or advisory rules regarding foods and beverages. When the new religious movements are examined, it is seen that some of them have developed various food rules in accordance with the healthy life philosophy and others within the framework of ritual practices. Based on these and similar issues, in this study, it is aimed to determine what kind of eating and drinking rules or practices are encountered in new religious movements. In this direction, qualitative research techniques were used in the study; rather, descriptive and comparative methods were used. It is obvious that it is an almost impossible attempt to reach the entire problem area in research. For this reason, instead of attempting the difficult task of determining the thoughts of all the new religious movements on the subject, reference was made to the prominent groups in terms of the rules they determined and the rituals and practices they developed. As a result, the subject has been dealt with under the headings of i) prohibitions on food and beverages, ii) provisions and practices regarding vegetarian nutrition, iii) attitudes and activities based on natural nutrition, iv) use of food and beverages in religious rituals, and v) abstinence or fasting.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherMilel ve Nihal: Eğitim, Kültür ve Düşünce Platformu Derneğien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDinler tarihien_US
dc.subjectYeni dini hareketleren_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectGıdaen_US
dc.subjectHistory of religionsen_US
dc.subjectNew religious movementsen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectFooden_US
dc.titleYeni dini hareketlerde yiyecek ve içeceklerle ilgili yaklaşım ve uygulamalaren_US
dc.title.alternativeApproaches and practices on foods and drinks in new religious movementsen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorBattal, Emine
dc.identifier.doi10.17131/milel.1289967en_US
dc.identifier.volume20en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage81en_US
dc.identifier.endpage103en_US
dc.relation.journalMilel ve Nihalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster