• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Triple-effect new generation drying technique

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (2.915Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2023

Yazar

Okur, Özge
Küçük, Haydar
Midilli, Adnan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Okur, Ö., Küçük, H. & Midilli, A. (2023). Triple-effect new generation drying technique. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 89, 103489. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2023.103489

Özet

This paper introduces the triple-effect new generation drying technique that is defined as simultaneously swirling flow-fluidized bed-infrared drying process. It aims to perform the conceptual design of this innovative drying technology, and to experimentally investigate the drying behavior of green tea leaves by applying such a technique, and to develop the drying curve equations of the products in terms of the mathematical modeling, and to perform the quality analysis of the dried products. For these purposes, drying experiments were conducted for 100 W, 250 W, 500 W, 750 W and 1000 W infrared powers, and the parameters such as dimensionless moisture ratio, moisture content, mass shrinkage ratio, drying rate were calculated. Using the thin layer drying curve equations, mathematical modeling was performed by the assumption of thin layer since tea leaves perform swirling flow by forming thin layers in the annular form during drying. 13 evaluation criteria were considered for selection of the best model describing the thin layer drying curve of the product. Quality analysis was performed, considering the quality parameters such as water extract, total ash, total polyphenols, caffeine and raw cellulose of the dried green tea samples. As a result, it is determined that the best suitable infrared power is 500 W and the best thin layer drying model is Aghbashlo et al. model for the process, and the highest value of water extract is obtained to be 44.04% at 500 W in the process. Thus, it is expected that this study will contribute to the researchers, investors and policy makers for improvement and development of tea drying technologies in tea industry.

Kaynak

Innovative Food Science and Emerging Technologies

Cilt

89

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.ifset.2023.103489
https://hdl.handle.net/11436/8630

Koleksiyonlar

  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [329]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.