• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of inlet temperature on flow boiling behavior of expanding micro-pin-fin type heat sinks

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (4.744Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2023

Yazar

Markal, Burak
Evcimen, Alperen
Aydın, Orhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Markal, B., Evcimen, A. & Aydın, O. (2023). Effect of inlet temperature on flow boiling behavior of expanding micro-pin-fin type heat sinks. International Communications in Heat and Mass Transfer, 149, 107143. https://doi.org/10.1016/j.icheatmasstransfer.2023.107143

Özet

Heat sinks that cool electronic systems through flow boiling are exposed to working fluids at different inlet temperature. Therefore, in the present study, influence of inlet temperature on boiling performance of a micro-pin-fin-type heat sink with expanding cross-sectional area is experimentally investigated. The analysis is supported by comparing the results with those obtained via a plain-wall (conventional) heat sink. The experimental range covers two heat sinks (HS − 1: Conventional; HS-2: Expanding pin-fin-type), two values of mass flux (G = 120 and 190 kg m−2 s−1), three inlet temperatures (Ti = 25 °C, 45 °C, 65 °C) and five values of heating power (170 W – 210 W with 10 W increments). It is concluded that inlet temperature is an influential parameter for thermal characteristics as well as values of pressure drop. A remarkable increase is obtained for heat transfer coefficient with decreasing inlet temperature for HS-2. When a decrease occurs from Ti = 65 °C to Ti = 25 °C, heat transfer coefficient increases between 94.7%–620.8% for HS-2 at G = 190 kg m−2 s−1. HS-2 increases heat transfer coefficient up to 841.3% compared those of HS-1. Regarding both HS-1 and HS-2, a decrease in inlet temperature also leads a decrease in pressure drop for a given heat flux.

Kaynak

International Communications in Heat and Mass Transfer

Cilt

149

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.icheatmasstransfer.2023.107143
https://hdl.handle.net/11436/8670

Koleksiyonlar

  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [329]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5917]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.