• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Distribution of toxic and trace metals in fish from the Black Sea: Implications for human health risks

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (554.1Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2024

Yazar

Mutlu, Tanju

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Mutlu, T. (2024). Distribution of toxic and trace metals in fish from the Black Sea: Implications for human health risks. Emerging Contaminants, 10(2), 100295. https://doi.org/10.1016/j.emcon.2023.100295

Özet

This study focused on the investigation of toxic and trace metal levels in fish caught from the Black Sea, which is facing pollution threats from various human activities. It also aimed to assess the potential health risks associated with consuming fish and contribute to the development of strategies for sustainable fisheries management. Metal presence was observed in the muscle tissues of four commercially consumed fish species (anchovy, whiting, horse mackerel and red mullet) from nine different stations in the Black Sea. Among the metals, the highest average concentration was observed for aluminium (Al) in anchovy and the lowest concentration for cadmium (Cd) in whiting. However, the levels were generally below the maximum allowable limits recommended by the FAO, WHO, EC, and Turkish Food Codex. The study results showed that metal concentrations in the analyzed fish species did not pose significant non-carcinogenic health risks to consumers. Although research findings show that some fish species studied from the Black Sea exhibit high metal levels, the concentrations of toxic and trace elements are generally within acceptable thresholds for safe fish consumption. The findings of this study are thought to help stakeholders develop strategies for environmental protection and sustainable fisheries management in the region.

Kaynak

Emerging Contaminants

Cilt

10

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.emcon.2023.100295
https://hdl.handle.net/11436/8737

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [199]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.