• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Transient behavior of flow boiling in structured microchannels under sudden and highly variable heat loads

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (13.57Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Markal, Burak
Evcimen, Alperen

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Markal, B. & Evcimen, A. (2024). Transient behavior of flow boiling in structured microchannels under sudden and highly variable heat loads. International Communications in Heat and Mass Transfer, 154, 107431. https://doi.org/10.1016/j.icheatmasstransfer.2024.107431

Özet

In practice, heat sinks are sometimes exposed to sudden and irregular or highly variable heat loads. Therefore, here, for expanding micro-pin-fin heat sinks having micro cavities (heat sink code: MD) transient flow boiling characteristics are investigated under sudden and highly variable heat loads. Results are compared with those of conventional parallel channel heat sink (SD). Experiments can be grouped into two categories: (1) For a specified mass flux (G = 200 kg m−2 s−1) and inlet temperature (Ti = 78 °C), different heat loads (150 W, 30 W, 200 W, 150 W and 30 W, respectively) are applied. Every heat load is applied for three minutes, successively. (2) For a given mass flux (G = 200 kg m−2 s−1) and different inlet temperatures (Ti = 36 °C, Ti = 57 °C and Ti = 78 °C), the heat sinks are suddenly exposed to heating power of 200 W for ten minutes. It is deduced that MD increases heat transfer coefficient, decreases pressure drop and enhances thermal response characteristics compared to SD. In whole experimental range, heat transfer coefficient increases up to 11,802%, decrease in surface temperature reaches up to 39.2 °C, decrease in pressure drop reaches up to 4.05 kPa, and time passed for stable thermal conditions reduces from 48 s to 25 s. Decreasing inlet temperature increases thermal performance, however, leads higher fluctuations.

Kaynak

International Communications in Heat and Mass Transfer

Cilt

154

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.icheatmasstransfer.2024.107431
https://hdl.handle.net/11436/8972

Koleksiyonlar

  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [329]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.