• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The level, human exposure, and health risk assessment of acrylamide in chips and breakfast cereals: A study from Türkiye

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (613.6Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Başaran, Burhan
Sadighara, Parisa

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Basaran, B., & Sadighara, P. (2024). The level, human exposure, and health risk assessment of acrylamide in chips and breakfast cereals: A study from Türkiye. Journal of Food Composition and Analysis, 134, 106584. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106584

Özet

The aim of this study is to determine the acrylamide levels of corn chips, potato chips and breakfast cereals and to evaluate the acrylamide exposure level resulting from the consumption of these foods in terms of health risks. Firstly, the acrylamide levels of corn chips (n=19), potato chips (n=11), and breakfast cereals (n=20) were determined by liquid chromatography-tandem mass spectrometry. Then, the dietary acrylamide exposure resulting from chips and breakfast cereals consumption was calculated. Finally, dietary acrylamide exposure, target hazard quotient, the lifetime carcinogenic risk, and the margin of exposure approach values were calculated. The mean acrylamide levels of corn chips, potato chips, and breakfast cereals were 317±12, 3578±546, and 138±14 µg/kg, respectively. The mean acrylamide level of all chips was 1513±1876 µg/kg. The mean daily acrylamide exposure from the consumption of corn chips, potato chips, and breakfast cereals was calculated as 0.11±0.10, 1.28±0.58, and 0.08±0.06 µg/kg bw/day, respectively. The target hazard quotient values of acrylamide exposure from the consumption of corn chips, potato chips (except ketchup-flavored potato chips), and breakfast cereals are less than 1. However, the level of acrylamide exposure from the consumption of a total of 13 food samples−2 from corn chips, 10 from potato chips, and 1 from breakfast cereals−reaches alarming levels in terms of carcinogenic health risks. It is required that consumers reduce the frequency and amount of consumption of chips and breakfast cereals, especially potato chips. The results can serve as a guide for reducing exposure to acrylamide through chips and breakfast cereals consumption.

Kaynak

Journal of Food Composition and Analysis

Cilt

134

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106584
https://hdl.handle.net/11436/9247

Koleksiyonlar

  • Sağlık Yüksekokulu Koleksiyonu [127]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.