• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Review of process and extraction effects on the bioavailability of anthocyanins in grapes

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (894.0Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2024

Yazar

Gülsünoğlu Konuşkan, Zehra
Bakır, Sena
Teka, Tilahun A.
Kashtiban, Ayla Elmi
Karimidastjerd, Atefeh

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Gülsünoğlu Konuşkan, Z., Bakır, S., Teka, T. A., Elmi Kashtiban, A., & Karimidastjerd, A. (2024). Review of Process and Extraction Effects on the Bioavailability of Anthocyanins in Grapes. Tarım Bilimleri Dergisi, 30(3), 413–423. https://doi.org/10.15832/ankutbd.1326299

Özet

Grapes are widely consumed worldwide in various forms, including fresh and dried, or processed into products like juice, vinegar, wine, and so on. Anthocyanins, mainly found in grapes, are responsible for various health-promoting effects and contribute to their colours such as red, purple, and blue. Although grapes contain a high quantity of anthocyanins, their bioavailability is considered limited. Anthocyanins may be absorbed by the gastrointestinal wall, undergo intensive first-pass metabolism, and emerge as metabolites in systemic circulation. A significant percentage of some anthocyanins can enter the large intestine and undergo breakdown induced by digestive system microorganisms. Several factors, such as pH, temperature, light, and solvents, can affect anthocyanin bioavailability, and processing grapes into products may impact their bioavailability. Considering the high market share of grapes and grape products, it is important to understand the effects of processing on anthocyanin bioavailability. This review discusses changes in the bioavailability of anthocyanins found in grapes and grape products during food processing, the effect of extraction conditions on bioavailability, as well as the health-promoting effects of grapes and grape products.

Kaynak

Tarim Bilimleri Dergisi

Cilt

30

Sayı

3

Bağlantı

https://doi.org/10.15832/ankutbd.1326299
https://hdl.handle.net/11436/9268

Koleksiyonlar

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu [34]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.