Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMazlum, Rahşan Evren
dc.contributor.authorSemercioğlu, Rafet Sema
dc.date.accessioned2024-10-01T08:50:05Z
dc.date.available2024-10-01T08:50:05Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationMazlum, R.E. & Semercioğlu, R.S. (2023). 2013-2021 Yılları Arası Trabzon ve Samsun Balık Hali Kayıtlarının İncelenmesi. Anadolu Çevre ve Hayvancılık Bilimleri Dergisi, 8(2), 176-182. https://doi.org/10.35229/jaes.1280015en_US
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.1280015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/9467
dc.description.abstractBu çalışmada 2013-2021 yılları arasında Trabzon ve Samsun balık hallerinde pazarlanan balıkların yıllık miktarları rapor edilmektedir. Trabzon balık halinde 14 türün, Samsun balık halinde ise 21 türün işlem gördüğü belirlenmiştir. Pazarlanan türler kaynaklarına göre incelendiğinde, Trabzon'da yaklaşık %93'ünün avcılık ve %7'sinin yetiştiricilik yoluyla, Samsun'da ise yaklaşık %91'inin avcılık ve %9'unun yetiştiricilik yoluyla elde edildiği tespit edilmiştir. Kayıtların incelendiği yıllar içerisinde Trabzon ve Samsun balık hallerinde en fazla pazarlanan tür hamsi (%43,7-%71,2) olup bunu takip eden türler istavrit, palamut ve mezgittir. Balık hali kayıtlarına göre bu dört türe ait yüzdelik dilim yıllar içerisinde %70,8 ile %94,1 arasında değişmektedir. 2013-2021 yılları arasında Trabzon balık hali için ortalama ürün miktarı 6145,3 ton ± 1783,2; Samsun balık hali için ise 10008,7 ton ± 1495,8’dir. 2013-2021 yılları arasında Doğu Karadeniz Bölgesi avcılık üretimine iki balık halinin avcılık üretimine katkısı %10,2±3,44 iken Karadeniz Bölgesi’ ne katkısı %5,41±0,93’tür. Bu iki balık halinin en yüksek katkısı 2018 yılında (%16,22) olup, 2021 yılında bu oran %12,4'dür.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTrabzonen_US
dc.subjectSamsunen_US
dc.subjectBalık halien_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectKaradenizen_US
dc.title2013-2021 yılları arası Trabzon ve Samsun balık hali kayıtlarının incelenmesien_US
dc.title.alternativeA comparative analysis of Trabzon and Samsun Fish Markets Records Between 2013 and 2021en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorMazlum, Rahşan Evren
dc.identifier.doi10.35229/jaes.1280015en_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage176en_US
dc.identifier.endpage182en_US
dc.relation.journalJournal of Anatolian Environmental and Animal Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster