Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKüçükyıldız Gözelce, Damlanur
dc.date.accessioned2024-10-23T13:04:10Z
dc.date.available2024-10-23T13:04:10Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationKüçükyildiz Gözelce, D. (2024). Bi̇r Ev Ve Ai̇le Ansi̇klopedi̇si̇: Rehber-i̇ Umûr-i Beyti̇yye’ni̇n Dönemi̇n Mutfak Kültürü Açisindan Değerlendi̇ri̇lmesi̇. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(19, 77-97. https://doi.org/10.16953/deusosbil.1379081en_US
dc.identifier.issn1308-0911
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.16953/deusosbil.1379081
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/9675
dc.description.abstract19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı mutfağı, Fransız mutfağından etkilendiği bir dönemin içine girer. Bu dönemden sonra Osmanlı saray ve çevresinde Fransız mutfağından etkilenme artarak devam eder. Bu süreçte yayımlanan yemek kitaplarında ve ikinci derece yemek kitaplarında Fransız mutfağı etkisi açık bir şekilde kendini göstermektedir. Kitapların bazılarında alaturka tarifler arasında yer alan alafranga tariflere çoğu yemek kitabında ise ayrı bir başlık açılmıştır. Alafranga tarifler başlığı taşıyan veya yemek isminin yanında yer alan Fransızca isimleriyle, alafranga mutfağa ait olduğu açık bir şekilde tespit edilen bu tarifler, yemek kültüründe yaşanan değişimin önemli kanıtlarındandır. Mutfak kültürünü kayıt altına alan bu eserlerin tespit edilip literatüre kazandırılması, değişimin seyrini görme noktasında araştırmacılar için önem taşımaktadır. İkinci derecede bir yemek kitabı sayılabilecek Mehmed İzzet tarafından yazılmış ev ve aile ansiklopedisi olan Rehber-i Umûr-ı Beytiyye de verdiği alafranga tariflerle bu bağlamda incelemeyi gerektirecek eserlerden biridir. Dolayısıyla çalışmada Rehber-i Umûr-ı Beytiyye isimli bir ev ansiklopedisi üzerinden genel bir dönem mutfağı değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, Rehber-i Umûr-ı Beytiyye mutfak kültürü bağlamında incelenerek 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sofra adabı ve yemek kültürümüzde karşımıza çıkan Fransız mutfağının etkisi yansıtılmaya çalışılmıştır. Eserde yer alan yemek isimlerinin Latin harflerine aktarımı yapılırken çalışmanın hacmini aşacağından yemek reçetelerinin Latin harflerine aktarımı yoluna gidilmemiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherDokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYemek kültürüen_US
dc.subjectAlafrangaen_US
dc.subjectMehmed İzzeten_US
dc.subjectRehber-i Umûr-ı Beytiyyeen_US
dc.titleBi̇r ev ve ai̇le ansi̇klopedi̇si̇: Rehber-i̇ Umûr-i Beyti̇yye’ni̇n dönemi̇n mutfak kültürü açısından değerlendi̇ri̇lmesi̇en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Fen - Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKüçükyıldız Gözelce, Damlanur
dc.identifier.doi10.16953/deusosbil.1379081en_US
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage77en_US
dc.identifier.endpage97en_US
dc.relation.journalDokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster