• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

In vitro research on antimicrobial activity of native anatolian honey bee products against paenibacillus larvae strains

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (2.920Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2025

Yazar

Sönmez, Emine
Kekeçoğlu, Meral
Bozdeveci, Arif
Karaoğlu, Şengül Alpay

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Sönmez, E., Kekecoglu, M., Bozdeveci, A. & Karaoğlu, Ş.A. (2025). In Vitro Research on Antimicrobial Activity of Native Anatolian Honey Bee Products against Paenibacillus larvae Strains. Journal Of Agricultural Science And Technology, 27(1), 189-201. http://jast.modares.ac.ir/article-23-69526-en.html

Özet

Worldwide, one of the most damaging diseases in beekeeping is American Foulbrood (AFB). The causative agent of the disease is Paenibacillus larvae, which can remain in spore form in the environment for decades and does not lose its virulence. In the management of this disease, it is inevitable to find an alternative method to the use of antibiotics and burning the hives. In this study, after determining the Total Phenolic (TPC) and Total Flavonoid Contents (TFC) of seven different Anatolian honey bee products (bee venom, bee bread, pollen, royal jelly, propolis, queen bee larvae, drone brood larvae), in vitro antimicrobial activities of these products against two different P. larvae strains were tested. As a result of Folin-Ciocalteu and AlCl3 colorimetric methods, there were significant differences between the samples, and the highest content values were obtained from the propolis samples. The antimicrobial activity results showed that, P. larvae strains were susceptible to all bee products, except queen bee larvae and drone brood larvae. The most significant inhibition was obtained from Anatolian bee venom with the lowest MIC dose 6.25 mu g mL(-1), Bacterial strains showed susceptibility to Anatolian beebread with an effective dose of 7.81 mu g mL(-1) following bee venom. This study is an important first step in identifying new active compounds for the use of in-hive natural products in the development of new preventive treatments against AFB disease, alternative to conventional antibiotic treatments.

Kaynak

Journal Of Agricultural Science And Technology

Cilt

27

Sayı

1

Bağlantı

http://jast.modares.ac.ir/article-23-69526-en.html
https://hdl.handle.net/11436/10008

Koleksiyonlar

  • FEF, Biyoloji Bölümü Koleksiyonu [588]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.