• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Design and thermal performance investigation of a box cooker with flexible solar collector tubes: An experimental research

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (3.743Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2020

Yazar

Saxena, Abhishek
Cüce, Erdem
Tiwari, G. N.
Kumar, Avnish

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Saxena, A., Cüce, E., Tiwari, G.N. & Kumar, A. (2020). Design and thermal performance investigation of a box cooker with flexible solar collector tubes: An experimental research. Energy, 206, 118144. https://doi.org/10.1016/j.energy.2020.118144

Özet

In recent years, solar cookers have been technologically promoted by most of the national governments as renewable and sustainable cooking system round the globe. in the present article, a solar box cooker (SBC) has been developed for fast response and uninterrupted cooking process. For this purpose, a cylindrical copper tube infused with thermal energy storage (TES) has been designed and tested under a modified SBC. Experimental study has been carried out on three different TES materials such as; grainy carbon powder, paraffin wax and specific mixture of carbon powder and paraffin. Specifically, twelve TES filled tubes have been brought into the use for experimentation at three different configurations. Results indicate that the modified cooker has better performance in terms of efficiency (53.81%), overall heat loss coefficient (5.11 W/m(2)degrees C), cooking power (68.81 W) and heat transfer coefficient (56.78 W/m(2)degrees C) in comparison with a conventional SBC and other designs using different TES materials. PCM infused tubes are low in cost and flexible to carry with SBC for outdoor cooking. It can easily be carried anywhere along with cooker. This novel configuration enables a fast response cooking with an enhanced efficiency irrespective of climatic conditions. the total cost of SBC is estimated about $39.11. (C) 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Kaynak

Energy

Cilt

206

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.energy.2020.118144
https://hdl.handle.net/11436/1028

Koleksiyonlar

  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [329]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.