• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effect of depuration on metals, bacteria, and nutrition in venus verrucosafrom the Aegean Sea: Benefit and risk for consumer health of warty venus

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (2.635Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2020

Yazar

Çağlak, Emre
Karslı, Barış
Koral, Serkan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Çağlak, E., KArslı, B. & Koral, S. (2020). The Effect of Depuration on Metals, Bacteria, and Nutrition inVenus verrucosafrom the Aegean Sea: Benefit and Risk for Consumer Health of Warty Venus. Journal of Aquatic Food Product Technology, 29(6), 577-591. https://doi.org/10.1080/10498850.2020.1774691

Özet

In this study, the effect of the depuration period on proximate composition, metals, fatty acids, and bacteria in the edible tissue of warty venus (Venus verrucosa) collected from Izmir Bay in the Aegean Sea was investigated. in addition, benefit and risk for human health associated with the consumption of warty venus were determined by atherogenic index (AI), thrombogenic index (TI), polyene index (PI), fish lipid quality (FLQ), target hazard quotient (THQ), and hazard index (HI). the depuration process did not show a significant (P> .05) effect on proximate composition, except for ash. the depuration process was successful in reducing bacteria growth and the concentrations of all metals, except for copper. Total aerobic mesophilic bacteria count of 1.94 log CFU/g in the fresh samples was uncountable at 24 h of depuration. the concentrations of cadmium, lead, copper, iron, and zinc were below the limit values allowed for safe consumption. the analyzed metals were safe for human consumption based on provisional tolerable weekly intake (PTWI), THQ, and HI. Significant variations were also observed in the fatty acid values depending on the depuration periods (P< .05). the n3/n6 and polyunsaturated/saturated fatty acid ratios were greater than those recommended by the FAO/WHO. Moreover, the AI and TI of samples were under established limits.

Kaynak

Journal of Aquatic Food Product Technology

Cilt

29

Sayı

6

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/10498850.2020.1774691
https://hdl.handle.net/11436/1075

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [163]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.