• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Quantitative analysis and exposure assessment of heavy metals in roasted coffee consumed in Turkey using ICP

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (879.0Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2025

Yazar

Kırış, Erkan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Kırıs, E. (2025). Quantitative Analysis and Exposure Assessment of Heavy Metals in Roasted Coffee Consumed in Turkey using ICP-OES. Biological Trace Element Research. https://doi.org/10.1007/s12011-025-04770-3

Özet

The heavy metals (Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, and Zn) were quantified in 26 roasted coffee samples (19 Arabica and 7 Robusta) consumed in Turkey using ICP-OES. Cd and Pb were not detected in any sample. Cr was found only in Robusta samples, with a mean concentration of 0.58 mg/kg. The average concentrations of Cu, Fe, Mn, Ni, and Zn were 12.34 and 13.10 mg/kg, 13.67 and 14.69 mg/kg, 23.37 and 11.66 mg/kg, 0.04 and 1.17 mg/kg, and 8.31 and 7.19 mg/kg in Arabica and Robusta coffee samples, respectively. The heavy metal concentrations were compared with international limits and literature values. To assess the human health risk posed by heavy metals in the coffee samples, the estimated daily intake (EDI), hazard quotient (HQ), and hazard index (HI) were calculated based on average coffee consumption. All the EDI values were below the oral reference doses (RfDs), and both the HQ and HI values were less than 1, indicating no significant non-carcinogenic health risk associated with coffee consumption. Descriptive statistics summarized heavy metal levels, while inferential statistical tests evaluated differences among the coffee-growing regions and between the coffee bean species.

Kaynak

Biological Trace Element Research

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s12011-025-04770-3
https://hdl.handle.net/11436/10975

Koleksiyonlar

  • FEF, Fizik Bölümü Koleksiyonu [364]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5386]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.