• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Seasonal changes in the yield and gel properties of agar extracted from Gelidium latifolium (Rhodophyta)

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (2.668Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2019

Yazar

Öğretmen, Özen Yusuf
Kaya, Yalçın

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Öğretmen, Ö.Y. & Kaya, Y. (2019). Seasonal changes in the yield and gel properties of agar extracted from Gelidium latifolium (Rhodophyta). Journal of Applied Phycology, 31(5), 3091-3100. https://doi.org/10.1007/s10811-019-01786-w

Özet

Gelidium latifolium collected monthly at Sinop Peninsula (Black Sea, Turkey) was studied during a 1-year period. Physical and gelling properties of agar extracted from G. latifolium were investigated. Results showed that agar yield was not significantly affected by seasons and ranged from 32.79 +/- 0.78 to 39.26 +/- 0.37%. Quality parameters such as pH, total ash, acid-insoluble ash, and moisture complied with the international standards and acceptance criteria established for agar. High melting temperature (93.86 +/- 0.27 degrees C) and gelling temperature (47.46 +/- 0.20 degrees C) were obtained in autumn. A relatively high viscosity, gel strength was obtained in autumn and during the second half of the year. Lowest acid-insoluble ash (0.012 +/- 0.002%) and moisture (9.276 +/- 0.20%) were obtained in winter, autumn, and spring, respectively. Using G. latifolium from the Sinop Peninsula, good quality of agar with a gel strength ranging from 206.83 +/- 5.36 to 591.85 +/- 2.42 g cm(-2) was obtained, indicating its potential for commercial exploitation. the highest hysteresis temperature was obtained during summer with a maximum in June (48.63 +/- 0.18 degrees C) and a minimum in autumn (46.20 +/- 0.09 degrees C). Results of this study indicate that the best quality agar was obtained during the second period of the year and in autumn. FTIR analysis of agar extracted from G. latifolium showed a fairly constant spectrum that were recorded to contain high gel strengths and low sulfate residues. We conclude that the extracted agar is of good quality agar and may have the potential for commercial agar production.

Kaynak

Journal of Applied Phycology

Cilt

31

Sayı

5

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s10811-019-01786-w
https://hdl.handle.net/11436/1403

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [163]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.