• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Inhibition of selected pathogens inoculated on the surface of catfish fillets by high molecular weight chitosan coating

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (188.5Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2019

Yazar

Karslı, Barış
Çağlak, Emre
Li, Dapeng
Rubio, Nancy K.
Janes, Marlene
Prinyawiwatkul, Witoon

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Karslı, B., Çağlak, E:, Li, D., Rubio, N.K., Janes, M. & Prinyawiwatkul, W. (2019). Inhibition of selected pathogens inoculated on the surface of catfish fillets by high molecular weight chitosan coating. International Journal of Food Science and Technology, 54(1), 25-33. https://doi.org/10.1111/ijfs.13897

Özet

Antibacterial activity of high molecular weight water-soluble (HMWWS) chitosan (800 kDa) was investigated against four Gram-negative (Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Vibrio cholerae and Vibrio parahaemolyticus) and two Gram-positive (Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes) bacteria. Catfish fillets were surface-inoculated with these food-borne pathogens and coated with chitosan dissolved in aspartic acid (AS) or acetic acid (AC) solution at different concentrations (1% or 3%). Samples were stored at 4 degrees C for 8 days, except for those inoculated with Vibrio species (10 degrees C for 6 days). Overall, the most effective coating treatment was the 3% HMWWS chitosan in AS solution (800AS3%). Compared with the control, significant (P < 0.05) reductions caused by 800AS3% were observed for all tested pathogens at the end of storage. the growth of V. parahaemolyticus was completely suppressed by 800AS3%. This study demonstrated that HMWWS chitosan in AS solution could be used as an alternative antimicrobial coating for catfish fillets.

Kaynak

International Journal of Food Science and Technology

Cilt

54

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.1111/ijfs.13897
https://hdl.handle.net/11436/1692

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [163]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.