• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effect of different extraction methods and pre-treatments on agar yield and physico-chemical properties of Gelidium latifolium (Gelidiaceae, Rhodophyta) from Sinop Peninsula Coast of Black Sea, Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (378.1Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2018

Yazar

Öğretmen, Özen Yusuf
Duyar, Hünkar Avni

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Öğretmen, Ö.Y. & Duyar, H.A. (2018). The effect of different extraction methods and pre-treatments on agar yield and physico-chemical properties of Gelidium latifolium (Gelidiaceae, Rhodophyta) from Sinop Peninsula Coast of Black Sea, Turkey. Journal of Applied Phycology, 30(2), 1355-1360. https://doi.org/10.1007/s10811-017-1292-2

Özet

The present study aimed to investigate the effect of different pre-treatments and extractions methods on the yield and quality of agar extracted from Gelidium latifolium Bornet ex Hauck from the coast of Sinop Peninsula, Turkey, and to evaluate its potential as an economic source of agar for industrial applications. the different extraction methods including autoclave, water bath, and water bath plus magnetic stirrer were tested with various pre-treatments (no treatment, waiting for 15 h in pure water, washing with 80% ethanol). the agar yield and physico-chemical properties (gelling and melting temperature, pH, viscosity, and ash, and sulfate contents) were evaluated at the optimal extraction conditions. the highest agar yield (%) was recorded with the water bath plus magnetic stirrer extraction method (45.79 +/- 0.85% of dry wt), while the lowest yield was recorded with the autoclave extraction method (37.29 +/- 0.76%). the gelling and melting temperatures ranged between 39.06 +/- 0.26 and 37.16 +/- 0.16 degrees C, and 94.8 +/- 0.29 and 79.5 +/- 0.50 degrees C, respectively. the highest crude ash content was recorded with water bath plus magnetic stirrer extraction method (3.36 +/- 0.11%). the pH values ranged between 6.69 +/- 0.11 and 5.17 +/- 0.47. the agar viscosity ranged from 281.33 +/- 1.33 to 133.33 +/- 1.33 mPa s and total sulfate content was between 3.02 +/- 0.25 and 0.54 +/- 0.11%. the agar extracted from G. latifollium from Turkey seems to have potential industries applications considering its higher yield, desirable gelling and melting properties, optimum pH, ash, and sulfate content.

Kaynak

Journal of Applied Phycology

Cilt

30

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.1007/s10811-017-1292-2
https://hdl.handle.net/11436/1845

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [163]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.