• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Influence of arbuscular mycorrhizae and plant growth promoting rhizobacteria on proline content, membrane permeability and growth of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) under salt stress

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.764Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2016

Yazar

Koç, Ayşen
Balcı, Gülden
Ertürk, Yaşar
Keleş, Hakan
Bakoğlu, Nalan
Ercişli, Sezai

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Koc, A., Balci, G., Erturk, Y., Keles, H., Bakoglu, N., Ercisli, S. (2016). Influence of arbuscular mycorrhizae and plant growth promoting rhizobacteria on proline content, membrane permeability and growth of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) under salt stress. Journal of Applied Botany and Food Quality, 89, 89-97. https://doi.org/10.5073/JABFQ.2016.089.011

Özet

Salinity is one of the most important factors negatively effecting the yield in crop species. in this study the effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and arbuscular mycorrhizae on proline content, membrane permeability and growth of strawberry cv. 'San Andreas' were studied under different salt treatments (0, 30 and 60 mM/L NaCl). the leaf area was measured 0, 15, 30, 45 and 60 days after saline solution applications on the plants. the results showed that increasing concentrations of NaCl decreased all growth parameters. Increased salt concentration led to increased proline level compared to the control. Bacterial application at 60 mM/L NaCl concentration provided the highest ameliorative effect and therefore determined the most effective protection of the plant against salt stress. It was observed that the anthocyanin content increased in line with the increasing salt concentration. in general, the salt applied on the plants causes an increase in membrane permeability and thus disrupts membrane stability and becomes a significant factor damaging the plant. Membrane permeability increased at applications with 30 mM/L and 60 mM/L NaCl. Our results revealed that bacteria application can have an ameliorative effect that helps the plant to tolerate the negative effects of salt stress by increasing proline and anthocyanin levels.

Kaynak

Journal of Applied Botany and Food Quality

Cilt

89

Bağlantı

https://doi.org/10.5073/JABFQ.2016.089.011
https://hdl.handle.net/11436/2670

Koleksiyonlar

  • Bahçe Bitkileri Bölümü Koleksiyonu [68]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5990]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.