• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioactive content and antioxidant characteristics of wild (Fragaria vesca L.) and cultivated strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) fruits from Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (319.9Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2014

Yazar

Yıldız, Halit
Ercişli, Sezai
Hegedus, Adam
Akbulut, Mustafa
Topdaş, Elif Feyza
Aliman, Jasmina

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Yildiz, H., Ercisli, S., Hegedus, A., Akbulut, M., Topdas, E.F., Aliman, J. (2014). Bioactive content and antioxidant characteristics of wild (Fragaria vesca L.) and cultivated strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) fruits from Turkey. Journal of Applied Botany and Food Quality, 87, 274-278. https://doi.org/10.5073/JABFQ.2014.087.038

Özet

In this study, some biochemical properties (total soluble solid content, pH, acidity, antioxidant activity) and contents of biological compounds (vitamin C, total phenolics, total ellagic acid and concentration of anthocyanins) of fifteen wild strawberry accessions (Fragaria vesca L.) and one commercial strawberry cultivar Camarosa (Fragaria x ananassa Duch.) sampled in Northeastern Turkey were determined. Antioxidant activity of fruit samples was determined by DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and FRAP (Ferric reducing antioxidant power) assays. Notable differences were found both among wild strawberries (Fragaria vesca) and also between wild strawberries and cv. Camarosa (Fragaria x ananassa). Among the strawberry accessions tested, the total phenolics ranged from 138 mg to 228 mg gallic acid equivalent per 100 g fresh fruit. the total monomeric anthocyanin content was the highest in wild accession FV-2 (53.51 mg/100 g) while the lowest in FV-6 as 25.11 mg per 100 g fresh weight. the total ellagic acid content was between 15.18 and 26.36 mg per 100 g. All wild strawberries exhibited higher antioxidant activity than cv. Camarosa. Thus, it can be concluded that wild strawberry is a good source of polyphenols, ellagic acid and antioxidants.

Kaynak

Journal of Applied Botany and Food Quality

Cilt

87

Bağlantı

https://doi.org/10.5073/JABFQ.2014.087.038
https://hdl.handle.net/11436/3183

Koleksiyonlar

  • Bahçe Bitkileri Bölümü Koleksiyonu [68]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.