• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of dıetary kefır on the dıgestıve and lıver enzymes actıvıtıes and glucose level of coruh trout, salmo coruhensıs (actınopterygıı: salmonıformes: salmonıdae)

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (799.8Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2014

Yazar

Can, Şafak Seyhaneyıldız
Kutluyer, Filiz
Can, Erkan
Kayış, Şevki
Sonay, Fatma Delihasan
Köse, Özay
Aksu, Önder
Erdamar, Hüsamettin
Yiğitoğlu, Muhammet Ramazan
Kayım, Murathan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Can, S.S., Kutluyer, F., Can, E., Kayis, S., Sonay, F.D., Kose, O., Aksu, O., ve diğerleri, (2014). Effect of dıetary kefır on the dıgestıve and lıver enzymes actıvıtıes and glucose level of coruh trout, salmo coruhensıs (actınopterygıı: salmonıformes: salmonıdae). Acta Ichthyologica Et Piscatoria, 44(2), 167-170. https://doi.org/10.3750/AIP2014.44.2.13

Özet

The probiotics are very important for aquaculture because of their role in enhancing the fish health status, improving disease resistance, growth performance, and body composition, reducing malformations, improving gut morphology and the overall microbial balance. the objective of the presently reported study was to investigate effects of kefir as a probiotic product on the digestive and hepatic enzyme activities, as well as glucose level of Coruh trout, Salmo coruhensis Turan, Kottelat et Engin, 2010. the experiment was performed with four treatments: control group (no kefir), D1, D2, and D3 (kefir-supplemented diet: 10, 20, and 40 g . kg(-1) fish body mass, respectively). the activity of: alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotranferase (AST), lactate dehydrogenase (LDH), lipase, amylase-as well as the glucose levels were determined after 4 months. the results indicated that glucose levels (P < 0.05) and digestive enzymes (lipase and amylase) in the blood serum decreased in fish fed diets containing kefir (P > 0.05). on the contrary, the activity of liver enzymes (ALT, AST, and LDH) increased insignificantly (P > 0.05). in conclusion, digestive and liver enzyme activities were affected by quantitative changes in dietary kefir insignificantly but further research is needed to establish whether the liver and digestive enzyme physiology of Coruh trout can be affected by kefir-supplemented diets in a long-term trial.

Kaynak

Acta Ichthyologica Et Piscatoria

Cilt

44

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.3750/AIP2014.44.2.13
https://hdl.handle.net/11436/3197

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5983]
  • SUF, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Koleksiyonu [162]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.