• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Nutritional value of some wild edible mushrooms from Black Sea Region (Turkey)

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (655.8Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2011

Yazar

Ayaz, Faik Ahmet
Torun, Hülya
Özel, Arzu
Çöl, Melek
Duran, Celal
Sesli, Ertuǧrul
Çolak, Ahmet

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Ayaz, F.A., Torun, H., Özel, A., Çöl, M., Duran, C., Sesli, E. & Çolak, A. (2011). Nutritional value of some wild edible mushrooms from Black Sea Region (Turkey). Turkish Journal of Biochemistry, 36(3), 213-221.

Özet

Objectives: The aim of this study is to profile the nutritional content of eight edible mushrooms collected from East Black Sea region in Turkey. Methods: The eight different wild edible mushrooms (Boletopsis leucomelaena, Hydnum repandum, Laetiporus sulphureus, Boletus edulis, Armillaria mellea, Macrolepiota procera var. procera, Lactarius piperatus and L. quietus) were analyzed in terms of macro- and micronutrient, organic acids and minerals contents. Results: The average ash, moisture, carbohydrate, fat, nitrogen and protein contents of mushrooms were 6.72, 11.7, 56.86, 3.64, 3.07 and 19.19 g/100g dry weight, respectively. An average of 8.57, 0.99 and 15.20 g/kg dry weight of malic, ascorbic and citric acids were determined. As for the energy value, it was averaged 377 kcal/100 g dry weight. The ratio minimum and maximum levels of each macro- and micronutrient contents (K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, Co, Ni, Pb and Cd) of the investigated mushrooms varied up 2 to 58 fold. Conclusion: The examined mushrooms species were rich in protein and carbohydrate, and had low amounts of fat and convenient amounts of major and trace minerals (K, Ca, Na, Fe, Mn, etc). The major variations between the nutritional values of these mushroomo can be attributed to different species ane seasonal differences in maturatios of these mushrooms as well nd the difference in their tastes that is related with the species, therefod provides variety in organoleptic characteristics for consumpties. The present resulte suggest these wild edible mushrooms studied in that study popular to consume as good food sources. © TurkJBiochem.com.

Kaynak

Turkish Journal of Biochemistry

Cilt

36

Sayı

3

Bağlantı

https://hdl.handle.net/11436/3446

Koleksiyonlar

  • FEF, Kimya Bölümü Koleksiyonu [476]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5990]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.