• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

In vitro cytotoxic, genotoxic, and oxidative effects of acyclic sesquiterpene farnesene

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (128.6Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2014

Yazar

Topkara, Kübra Çelik
Toğar, Başak
Türkez, Hasan
Taşpınar, Numan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Celik Topkara, K., Togar, B., Turkez, H., Taspinar, N. (2014). In vitro cytotoxic, genotoxic, and oxidative effects of acyclic sesquiterpene farnesene. Turkish Journal of Biology, 38(2), 253-259. https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRVNU9EVXlNZz09

Özet

Farnesene (FNS) is an acyclic sesquiterpene. It has a wide range of important biological effects such as antioxidant, antimicrobial, and antifungal properties, although its cytotoxic, cytogenetic, and oxidative effects have not been investigated in human blood tissue yet. To this aim, both MTT and lactate dehydrogenase (LDH) assays were carried out to evaluate cell viability and cytotoxicity. Total antioxidant capacity (TAC) and total oxidative stress (TOS) parameters were used to assess oxidative alterations. In addition, micronucleus and chromosomal aberration tests were used for mutagenic and genotoxic studies. The results revealed that FNS reduced cell viability at concentrations of higher than 100 mg/mL. All tested concentrations of FNS were found to be nongenotoxic. In addition, the in vitro treatments with FNS led to increases of TAC levels in cultured blood cells without changing TOS levels as compared to the control group. Our results demonstrate that FNS could be used as an antioxidant compound resource that may have applications in the food and drug industries.

Kaynak

Turkish Journal of Biology

Cilt

38

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRVNU9EVXlNZz09
https://hdl.handle.net/11436/5444

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [6023]
  • TF, Temel Tıp Bilimleri Bölümü Koleksiyonu [700]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2844]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.