Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMalkoç, Meltem
dc.contributor.authorAltay, Diler Us
dc.contributor.authorAlver, Ahmet
dc.contributor.authorErsöz, Şafak
dc.contributor.authorŞen, Tuğba Mazlum
dc.contributor.authorKural, Birgül Vanizor
dc.contributor.authorUydu, Hüseyin Avni
dc.date.accessioned2020-12-19T20:42:51Z
dc.date.available2020-12-19T20:42:51Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationMalkoç, M., Altay, D.U., Alver, A., Ersöz, Ş., Şen, T.M., Vanizör, B., Uydu, H.A. ve diğerleri. (2018). The effects of royal jelly on the oxidantantioxidant system in rats with N-methyl- N-nitrosourea-induced breast cancer. Türk Biyokimya Dergisi, 43(29, 176-183.
dc.identifier.issn1303-829X
dc.identifier.issn1303-829X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.1515/tjb-2017-0140
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpBNU1qVXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11436/5785
dc.description.abstractObjectives: To determine the effect of royal jelly (RJ) on the oxidant-antioxidant balance in rats with N-methyl-Nnitrosourea (MNU) induced breast cancer and to compare this with the chemotherapeutic agent paclitaxel. Material and methods: Fifty-six female Sprague Dawley rats were divided into five groups. Except control group (n = 8, Group I) others received MNU (50 mg/kg, a single dose, i.p.) to develop breast cancer: Group II (n = 8) untreated, Group III (n = 7) treated with paclitaxel (15 mg/kg/week, 3 times, i.p.), Group IV (n = 7) with RJ (by oral gavage, 100 mg/kg/ day, for 30 days), and Group V (n = 7), with paclitaxel + RJ. At the end of 30 days, histopathological and biochemical parameters were evaluated in breast tissues. Results: Levels of protein carbonyl (PC) and 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG) were higher in Group V than in Group II while malondialdehyde (MDA) levels were lower in groups IV and V compared to Group II (p < 0.05). Levels of catalase (CAT) in Group V and glutathione (GSH) in Group III were higher than Group II (p < 0.05). Glutathione peroxidase (GPx) and superoxide dismutase (SOD) levels did not significantly different. Decreasing effect of RJ on CA15-3 levels was relevant to histopathological results. Conclusion: Although RJ (with or without paclitaxel) had increasing effect of antioxidant status it was insufficient to reduce oxidative stress in breast cancer.en_US
dc.description.abstractAmaç: N-metil-N-nitrosourea (MNU) ile indüklenen meme kanserli sıçanlarda, arı sütünün oksidan-antioksidan denge üzerindeki etkisini belirlemek ve bunu kemoterapötik ajan olan paklitaksel ile karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Elli altı dişi Sprague Dawley sıçan, beş gruba bölündü. Kontrol grubu Grup I (n = 8) hariç diğer dört grup MNU (50 mg/kg, tek, doz ip) ile meme kanseri oluşturuldu. Grup II (n = 8), tedavi edilmemiş, Grup III (n = 7), paklitaksel (15 mg/kg/hafta, 3 kez, ip) ile; Grup IV (n = 7) arı sütü (oral gavaj ile, 100 mg/kg/gün, 30 gün) ile ve Grup V (n = 7), paklitaksel ve arı sütü ile tedavi olmak üzere beş gruba ayrıldı. günün sonunda, meme dokularında histopatolojik inceleme ve biyokimyasal parametreler değerlendirildi. Bulgular: Protein karbonil (PC) ve 8-hidroksi deoksiguanozinin (8-OHdG) düzeyleri Grup V‘de Grup II‘ye göre yüksek, malondialdehit (MDA) düzeyleri grup IV ve V’de Grup II‘ye göre daha düşüktü (p < 0.05). Grup V‘de katalaz (CAT) ve Grup III’de glutatyon (GSH) seviyeleri Grup II’den daha yüksekti (p < 0.05). Glutatyon peroksidaz (GPx) ve süperoksit dismutaz (SOD) düzeyleri arasında anlamlı farklılık yoktu. Arı sütünün CA15-3 düzeyleri üzerine azaltıcı etkisi, histopatolojik sonuçlar ile uyumlu idi. Sonuç: Meme kanserinde arı sütü (paklitaksel ile veya paklitakselsiz) antioksidan durumu arttırıcı yönde etki göstermesine rağmen oksidatif stresi azaltmada yetersizdi.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDiş Hekimliğien_US
dc.subjectBiyokimya ve Moleküler Biyolojien_US
dc.subjectFarmakoloji ve Eczacılıken_US
dc.subjectToksikolojien_US
dc.subjectRoyal Jellyen_US
dc.subjectBreast Canceren_US
dc.subjectOxidative Stressen_US
dc.subjectAntioxidant Activityen_US
dc.subjectMNUen_US
dc.subjectArı Sütüen_US
dc.subjectMeme Kanserien_US
dc.subjectOksidatif Stresen_US
dc.subjectAntioksidan Aktiviteen_US
dc.subjectMNUen_US
dc.titleThe effects of royal jelly on the oxidantantioxidant system in rats with N-methyl- N-nitrosourea-induced breast canceren_US
dc.title.alternativeN-metil N-Nitrosoüre ile meme kanseri oluşturulmuş sıçanlarda arı sütünün oksidan –antioksidan sistem üzerine etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentRTEÜ, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümüen_US
dc.identifier.doi10.1515/tjb-2017-0140
dc.identifier.volume43en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage176en_US
dc.identifier.endpage183en_US
dc.ri.editoaen_US
dc.relation.journalTürk Biyokimya Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster