dc.contributor.author | Malkoç, Meltem | |
dc.contributor.author | Altay, Diler Us | |
dc.contributor.author | Alver, Ahmet | |
dc.contributor.author | Ersöz, Şafak | |
dc.contributor.author | Şen, Tuğba Mazlum | |
dc.contributor.author | Kural, Birgül Vanizor | |
dc.contributor.author | Uydu, Hüseyin Avni | |
dc.date.accessioned | 2020-12-19T20:42:51Z | |
dc.date.available | 2020-12-19T20:42:51Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.citation | Malkoç, M., Altay, D.U., Alver, A., Ersöz, Ş., Şen, T.M., Vanizör, B., Uydu, H.A. ve diğerleri. (2018). The effects of royal jelly on the oxidantantioxidant system in rats with N-methyl- N-nitrosourea-induced breast cancer. Türk Biyokimya Dergisi, 43(29, 176-183. | |
dc.identifier.issn | 1303-829X | |
dc.identifier.issn | 1303-829X | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.1515/tjb-2017-0140 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpBNU1qVXlNZz09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11436/5785 | |
dc.description.abstract | Objectives: To determine the effect of royal jelly (RJ) on the oxidant-antioxidant balance in rats with N-methyl-Nnitrosourea (MNU) induced breast cancer and to compare this with the chemotherapeutic agent paclitaxel. Material and methods: Fifty-six female Sprague Dawley rats were divided into five groups. Except control group (n = 8, Group I) others received MNU (50 mg/kg, a single dose, i.p.) to develop breast cancer: Group II (n = 8) untreated, Group III (n = 7) treated with paclitaxel (15 mg/kg/week, 3 times, i.p.), Group IV (n = 7) with RJ (by oral gavage, 100 mg/kg/ day, for 30 days), and Group V (n = 7), with paclitaxel + RJ. At the end of 30 days, histopathological and biochemical parameters were evaluated in breast tissues. Results: Levels of protein carbonyl (PC) and 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG) were higher in Group V than in Group II while malondialdehyde (MDA) levels were lower in groups IV and V compared to Group II (p < 0.05). Levels of catalase (CAT) in Group V and glutathione (GSH) in Group III were higher than Group II (p < 0.05). Glutathione peroxidase (GPx) and superoxide dismutase (SOD) levels did not significantly different. Decreasing effect of RJ on CA15-3 levels was relevant to histopathological results. Conclusion: Although RJ (with or without paclitaxel) had increasing effect of antioxidant status it was insufficient to reduce oxidative stress in breast cancer. | en_US |
dc.description.abstract | Amaç: N-metil-N-nitrosourea (MNU) ile indüklenen meme kanserli sıçanlarda, arı sütünün oksidan-antioksidan denge üzerindeki etkisini belirlemek ve bunu kemoterapötik ajan olan paklitaksel ile karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Elli altı dişi Sprague Dawley sıçan, beş gruba bölündü. Kontrol grubu Grup I (n = 8) hariç diğer dört grup MNU (50 mg/kg, tek, doz ip) ile meme kanseri oluşturuldu. Grup II (n = 8), tedavi edilmemiş, Grup III (n = 7), paklitaksel (15 mg/kg/hafta, 3 kez, ip) ile; Grup IV (n = 7) arı sütü (oral gavaj ile, 100 mg/kg/gün, 30 gün) ile ve Grup V (n = 7), paklitaksel ve arı sütü ile tedavi olmak üzere beş gruba ayrıldı. günün sonunda, meme dokularında histopatolojik inceleme ve biyokimyasal parametreler değerlendirildi. Bulgular: Protein karbonil (PC) ve 8-hidroksi deoksiguanozinin (8-OHdG) düzeyleri Grup V‘de Grup II‘ye göre yüksek, malondialdehit (MDA) düzeyleri grup IV ve V’de Grup II‘ye göre daha düşüktü (p < 0.05). Grup V‘de katalaz (CAT) ve Grup III’de glutatyon (GSH) seviyeleri Grup II’den daha yüksekti (p < 0.05). Glutatyon peroksidaz (GPx) ve süperoksit dismutaz (SOD) düzeyleri arasında anlamlı farklılık yoktu. Arı sütünün CA15-3 düzeyleri üzerine azaltıcı etkisi, histopatolojik sonuçlar ile uyumlu idi. Sonuç: Meme kanserinde arı sütü (paklitaksel ile veya paklitakselsiz) antioksidan durumu arttırıcı yönde etki göstermesine rağmen oksidatif stresi azaltmada yetersizdi. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Diş Hekimliği | en_US |
dc.subject | Biyokimya ve Moleküler Biyoloji | en_US |
dc.subject | Farmakoloji ve Eczacılık | en_US |
dc.subject | Toksikoloji | en_US |
dc.subject | Royal Jelly | en_US |
dc.subject | Breast Cancer | en_US |
dc.subject | Oxidative Stress | en_US |
dc.subject | Antioxidant Activity | en_US |
dc.subject | MNU | en_US |
dc.subject | Arı Sütü | en_US |
dc.subject | Meme Kanseri | en_US |
dc.subject | Oksidatif Stres | en_US |
dc.subject | Antioksidan Aktivite | en_US |
dc.subject | MNU | en_US |
dc.title | The effects of royal jelly on the oxidantantioxidant system in rats with N-methyl- N-nitrosourea-induced breast cancer | en_US |
dc.title.alternative | N-metil N-Nitrosoüre ile meme kanseri oluşturulmuş sıçanlarda arı sütünün oksidan –antioksidan sistem üzerine etkileri | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | RTEÜ, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü | en_US |
dc.identifier.doi | 10.1515/tjb-2017-0140 | |
dc.identifier.volume | 43 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 176 | en_US |
dc.identifier.endpage | 183 | en_US |
dc.ri.edit | oa | en_US |
dc.relation.journal | Türk Biyokimya Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |