• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Heavy metal concentrations in the edible tissues of some commercial fishes caught along the Eastern Black Sea coast of Turkey and the health risk assessment

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (1.168Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2021

Yazar

Mutlu, Tanju

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Mutlu, T. (2021). Heavy metal concentrations in the edible tissues of some commercial fishes caught along the Eastern Black Sea coast of Turkey and the health risk assessment. Spectroscopy Letters, 54(6), 437-445. https://doi.org/10.1080/00387010.2021.1939386

Özet

Concentrations of some metals were determined in muscle tissue of five marine fish species (Engraulis encrasicolus, Sarda sarda, Mullus barbatus, Trachurus mediterraneus, and Merlangius merlangus) caught from the Eastern Black Sea coast of Turkey in 2017. Heavy metals were analyzed by using inductively coupled plasma-optical emission spectrometry after the muscle tissues of fish were digested by acids. The metal accumulation differences between species were investigated statistically. The levels of aluminum, cadmium, chromium, copper, iron, manganese, lead, and zinc in the muscles of fish were 3.27, 0.12, 0.27, 2.04, 9.97, 1.00, 0.95, and 10.65 mu g/g, respectively. The highest levels of aluminum, cadmium, chromium, and manganese were detected in E. encrasicolus; the highest levels of lead and zinc were accumulated in T. mediterraneus and the highest concentration of iron and copper was found in S. sarda. The average lead concentration values were found to be above the limit values determined by national and international standards due to anthropogenic inputs such as mining activities and agricultural wastes. In addition, potential risks associated with human consumption were evaluated using quality indices such as estimated daily intake and target hazard ratio. According to these indexes, a potential risk in terms of human health has not been identified due to consuming fish tissues.

Kaynak

Spectroscopy Letters

Cilt

54

Sayı

6

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/00387010.2021.1939386
https://hdl.handle.net/11436/6556

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [199]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.