• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of metal content in anchovy (Engraulis encrasicolus) from Turkey, Georgia and Abkhazia coasts of the Black Sea: Evaluation of potential risks associated with human consumption

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (881.8Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2021

Yazar

Karslı, Barış

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Karsli B. (2021). Determination of metal content in anchovy (Engraulis encrasicolus) from Turkey, Georgia and Abkhazia coasts of the Black Sea: Evaluation of potential risks associated with human consumption. Marine pollution bulletin, 165, 112108. https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2021.112108

Özet

In this study, metal compositions in anchovy (Engraulis encrasicolus) sampled from 11 different sites representing Turkey, Georgia, and Abkhazia coasts of the Black Sea were investigated. For this purpose, micro (Al, Zn, Mn, Co, Cr, Cu, Fe, Ni, Cd, Pb, Se, As, and Hg) and macro (K, Ca, Na, Mg, P) element content in edible muscle tissue of anchovy were determined. In addition, the potential risks associated with human consumption of the samples were evaluated using quality indices such as estimated weekly intake (EWI), target hazard quotient (THQ), and total exposure hazard index (HI). The results showed that the potassium (K) concentration was the highest in edible tissue of the anchovies from all stations. Anchovies were also found to be rich in phosphorus and calcium. When the metal content of anchovies was compared, there were statistically variations among metal concentrations (except for Co, Ni, Cu, Cr, Cd, Pb, and Hg) in the muscle tissue of anchovies according to the stations (P<0.05). The concentrations of Pb, Cd, Zn, Cu, Ni, and Cr in anchovy were found below the maximum permissible values determined by various national and international organizations for seafood. Besides, when the samples were examined in terms of EWI, THQ, and HI quality indices, it was determined that anchovy consumption did not pose a potential hazard to human health for the consumption of the anchovy. The present study conclusively indicated that no health problem can be raised from human consumption of the examined commercial anchovy along the Turkey, Georgia, and Abkhazia coasts of the Black Sea.

Kaynak

Marine Pollution Bulletin

Cilt

165

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2021.112108
https://hdl.handle.net/11436/6579

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2443]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Koleksiyonu [163]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.