• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Natural diversity in health related phytochemicals in Turkish tomatoes

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2021

Yazar

Bakır, Sena
Çapanoğlu, Esra
Hall, Robert, D.
de Vos, Ric C.H.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Bakir, S., Capanoglu, E., Hall, R.D. & de Vos, R.C.H. (2021). Natural diversity in health related phytochemicals in Turkish tomatoes. Journal of Berry Research, 11(2), 279-299. http://doi.org/10.3233/JBR-200677
10.3233/JBR-200677

Özet

BACKGROUND: Tomatoes are important fruits in the Mediterranean diet and are considered to reduce the risk of different human diseases due to their antioxidative powers. OBJECTIVE: The purpose of the present study was to investigate the biodiversity within a set of 50 tomato fruit accessions collected across Turkey concerning their antioxidant capacities and the levels of potential health-beneficial compounds including phenolic compounds, carotenoids, ascorbic acid and tocopherols. METHODS: All accessions were simultaneously grown in an open experimental field in 2017 and ripe fruits were harvested for analysis. Antioxidant capacities of both hydrophilic and lipophilic extracts were determined using spectrophotometric assays after which individual antioxidants were identified by HPLC using an on-line antioxidant detection system. Phenolic acids, flavonoids, carotenoids and vitamins C and E were quantified using HPLC. RESULTS: The results indicated that there is a wide diversity within this small collection with respect to their hydrophilic and lipophilic antioxidants. CONCLUSION: Hydrophilic antioxidant capacity of the tomatoes was generally related to chlorogenic acid and Vitamin C levels, while lipophilic antioxidants were correlated to all-trans lycopene.

Kaynak

Journal of Berry Research

Cilt

11

Sayı

2

Bağlantı

http://doi.org/10.3233/JBR-200677
https://hdl.handle.net/11436/6732

Koleksiyonlar

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Koleksiyonu [34]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.