• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of gradually expanding flow passages on flow boiling of micro pin fin heat sinks

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (5.879Mb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2022

Yazar

Markal, Burak
Kul, Beyzanur
Avcı, Mete
Varol, Ramazan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Markal, B., Kul, B., Avcı, M. & Varol, R. (2022). Effect of gradually expanding flow passages on flow boiling of micro pin fin heat sinks. International Journal of Heat and Mass Transfer, 197, 123355. https://doi.org/10.1016/j.ijheatmasstransfer.2022.123355

Özet

In this paper, effect of gradually expanding flow passages on saturated flow boiling characteristics of micro pin fin heat sinks is experimentally investigated. In this regard, a comparative analysis is performed based on three different heat sinks having straight parallel channels, uniformly distributed micro pin fins, and decreasing number of micro pin fins in flow direction. For these three geometries, visualization supported experiments are conducted, approximately, at the mass flux of 212 kg m(-2) s(-1), inlet temperature of 75 +/- 1 degrees C and effective heat fluxes of 132 - 272 kW m(-2). Working fluid was deionized water. It is concluded that gradually expanding flow passages towards the outlet significantly improves the two-phase heat transfer coefficient up to nearly 501% and 365% compared to straight parallel channels and uniformly distributed micro pin fins, respectively. The structure having decreasing number of micro pin fins obviously suppresses flow boiling instabilities, and also presents lower pressure drop (lower up to 1.45 times) than uniformly distributed micro pin fins. Gradually enlarging flow passages provide escape-ways in the highly saturated region; thus, accelerate the flow and shorten the waiting period of vapor on heat transfer surface. Important conclusions are obtained regarding flow mechanism via flow images. (C) 2022 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Kaynak

International Journal of Heat and Mass Transfer

Cilt

197

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.ijheatmasstransfer.2022.123355
https://hdl.handle.net/11436/6829

Koleksiyonlar

  • Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [117]
  • Makine Mühendisliği Bölümü Koleksiyonu [329]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.