• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   RTEÜ
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of heavy metal levels and health risk assessment of different bread types marketed in Turkey

Thumbnail

Göster/Aç

Full Text / Tam Metin (681.7Kb)

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2022

Yazar

Başaran, Burhan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Basaran, B. (2022). Comparison of heavy metal levels and health risk assessment of different bread types marketed in Turkey. Journal of Food Composition and Analysis, 108, 104443. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104443

Özet

In this study, the manganese (Mn), aluminum (Al), copper (Cu), nickel (Ni), chromium (Cr), lead (Pb), arsenic (As), cadmium (Cd), cobalt (Co), and mercury (Hg) levels of 60 bread samples were determined by ICP MS, all of which belong to different brands and businesses, are sold with and without packaging at national and local levels in Turkey, and then the bread types were compared statistically. Then, the heavy metal exposure arising from bread consumption of >15 year-old individuals, assessed non-carcinogenic risks, was calculated by using a deterministic model. The average Al, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, As, Cd, Hg, and Pb levels of all bread types were determined as 13,500 +/- 20000, 83 +/- 62, 24,200 +/- 8900, 14 +/- 14, 380 +/- 320, 3640 +/- 900, 19 +/- 11, 15 +/- 8, 0.4 +/- 0.1, and 34 +/- 29 mu g/kg, respectively. The heavy metal levels of the bread types included in the unpackaged local sales and classified as white bread group are lower than the others. Many statistically significant findings on heavy metals were obtained. The heavy metal exposure from bread consumption of >15-year-old individuals varies between <0.01 and 53.4 (mercury-manganese) mu g/kg bw day. The target hazard quotient of heavy metals is less than 1. The fact that the hazard index value is calculated greater than 1 in all bread types brings some health concerns. Considering the health risks, industrial bread consumption could be limited, but bread consumption should not be abandoned.

Kaynak

Journal of Food Composition and Analysis

Cilt

108

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104443
https://hdl.handle.net/11436/6934

Koleksiyonlar

  • Pazar Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu [73]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5931]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [5260]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@RTEÜ

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber|| Yönerge || Kütüphane || Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi || OAI-PMH ||

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Rize, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@RTEÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.